Appel-Uien Taartje

Appel-Uien Taartje

Omschrijving

Deze taartjes waren onlangs een hit in het restaurant waar ik kook. Ik deel daarom graag het recept. Langzaam gegaarde uien heb ik dit seizoen helemaal ontdekt en zijn veelzijdig in gebruik. Het is een verrassende en gouden combinatie met appel. Met dit recept kun je 1 grote taart, of 10 kleinere taartjes maken.

 

Receptuur: Mijke van Mijxiemaal 

Fotografie: Mijke van Mijxiemaal

Bereidingswijze

  1. Doe bloem, parmezaanse kaas en zout in een mengkom en roer het even door met een garde.
  2. Doe de boter erbij en kneed het geheel met de hand of in een keukenmachine tot zich kruimels gevormd hebben.
  3. Voeg de yoghurt en azijn toe en kneed alles vlot tot een bal.
  4. Pak in met plastic folie en leg het deeg een uur te rusten in de koelkast.
  5. Snij de uien in halve ringen en bak de uien in wat boter op laag vuur. Schep af en toe om. De uien worden langzaam gaar en krijgen een heerlijke zacht-zoete smaak. Dit proces duurt ongeveer 30-45 minuten, dus doe het echt op een laag vuur!
  6. Doe de eieren, slagroom, crème fraîche, peper en zout naar smaak in een maatbeker en meng goed.
  7. Snij de appels met schil in partjes en dek af tegen verkleuren.
  8. Vet de taartvorm in met boter.
  9. Rol het deeg uit op een licht bebloemd oppervlak.
  10. Bedek de taartvorm of tartelette-vormpjes met het deeg. Prik met een vork een aantal keer gaatjes in het deeg.
  11. Bak de bodem 12-15 minuten blind op 180 graden.
  12. Bedek de bodem met een laagje uien en druk aan met een vork.
  13. Verspreid er een laagje geraspte kaas overheen. Schenk hier voorzichtig de room-ei-vulling over.
  14. Sluit af met partjes appel.
  15. Bak de taart afhankelijk van de grootte in 20-45 minuten op 180 graden.