Asperge plaattaart met Ricotta en Rauwe Ham

Asperge plaattaart met Ricotta en Rauwe Ham

Omschrijving

Hoe klassiek wil je asperges eten? Zo kan het ook: wél met ei en ham, maar dan op een lekker krokante bodem van bladerdeeg. Smakelijk!

Receptuur & fotografie: Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
     
  2. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak van het bladerdeeg een rechthoekige lap die op de bakplaat past. Maak een ondiepe snee twee cm van de randen van het bladerdeeg, dat wordt de korst. Prik gaatjes in het midden.
      
  3. Bak het bladerdeeg 20 minuten voor in de oven.
     
  4. Schil de asperges en snijd de houterige onderkant eraf (zo’n 3 cm). Blancheer de asperges in ruim kokend water in 3-5 minuten beetgaar(afhangend van de dikte). Laat uitlekken in een vergiet.
     
  5. Besmeer de voorgebakken bladerdeegbodem met ricotta en leg de asperges erop. Druk de plakken (serrano)ham tussen de asperges. Breek vier eieren boven de plaattaart en kwast de randen in met wat olie.
     
  6. Bak de plaattaart nog 20 - 30 minuten in de oven tot de eieren gestold zijn. Hak ondertussen de bieslook fijn.
     
  7. Haal de plaattaart uit de oven en bestrooi met zout, peper en de bieslook. Serveer warm. Eventueel ook lekker met een groene salade erbij.