Asperge Gazpacho

Asperge Gazpacho
Download pdf

Het recept

Voorgerecht  voor 8 personen of diner voor 4-6 personen, met brood en smeersels

Een frisse, zomerse soep voor warme dagen. Lekker om koud te eten, dus ook ideaal voor een picknick. Dit recept maakte ik met asperges, want die zijn nu volop verkrijgbaar. Je zou dit ook prima kunnen eten als warme soep, maar laat dan de komkommer weg en voeg de yoghurt pas bij het serveren toe. Je maakt deze soep vegan door er een vegan yoghurt in te gebruiken en de feta weg te laten. Vervang deze eventueel door geroosterde nootjes.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwijder de onderste 5 cm van de groene en witte asperges en schil de witte asperges snijd in stukken.
     
  2. Breng een pan met een liter water, de bouillonblokjes en een flinke snuf zout aan de kook en blancheer hierin de asperges in 5 minuten beetgaar. Giet het water af, maar gooi het niet weg. Hierin zit namelijk veel smaak. Laat afkoelen.
     
  3. Snijd de komkommer, knoflook en groene peper in stukken. Doe in een lege pan met de geblancheerde asperges, 500 ml van de bouillon en de halve bos dille. Pureer met de staafmixer tot een egale soep. Vind je de soep te dik? Voeg dan extra bouillon toe.
     
  4. Schep als laatste de yoghurt erbij en pureer mee. Breng op smaak met zout en peper. 
     
  5. Maak af met extra gehakte dille en verkruimelde feta.
     
  6. Lekker bij brood met verschillende soorten smeersels. 

Ingrediënten

  • 250 g groene asperges
  • 250 g witte asperges
  • 2 blokjes groentenbouillon
  • ½ (kromme) komkommer
  • 2 stengels bosknoflook
  • ½ groene peper
  • 1 bos dille
  • 4 el yoghurt (vegan)
  • 2 stengels lente ui
  • 100 g feta
  • Zout, peper en olijfolie