Echte Boeren Aspergesoep

Echte Boeren Aspergesoep

Omschrijving

Deze 'moet' je op je kookrepertoire hebben staan! Een aspergesoep zonder poespas, maar met al die klassieke ingrediënten die 'm zo lekker vertrouwd maken. Eitje, preitje, roomboter en bloem; moeilijk hoef je het jezelf niet te maken. Geniet ervan, dit aspergeseizoen :-)

En wat maak je van restjes asperge, en de houtige eindjes die je overhoudt? Juist: Spaghetti met Asperge: leftovers à la Yvette!

Vegetariërs maken de soep zonder ham, maar evt. met een extra gekookt eitje.

Bereidingswijze

  1. Schil de witte asperges en verwijder de onderste 4 cm.

  2. Doe de schillen en de harde onderste stukken in een soeppan met het water en laat een half uurtje zachtjes koken.

  3. Kook de eieren in een andere pan in 8 minuten hard.

  4. Snijd de geschilde asperges in stukjes van 2 cm. Kook ze apart in vijf minuten beetgaar.

  5. Snijd de prei in schuine reepjes en hak de bieslook fijn.

  6. Schep de schillen en eindjes uit het water en voeg de bouillon-tablet eraan toe.

  7. Smelt de boter in een kleine koekenpan en voeg de bloem toe. Roer tot de bloem met de boter een kruimelig geheel vormt, en gaar 3 minuten. Schep er wat van de aspergebouillon bij en roer tot een egaal papje. Schep het papje bij de soep en roer ook de room en het sap van een halve citroen erdoor. Voeg de gekookte asperges toe. Breng aan de kook en laat de soep iets indikken. Breng op smaak met zout en peper.

  8. Schep de soep in kommen en verdeel de prei, bieslook, rauwe ham en gekookt ei erover.

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart, bij Gaast'sperges: teler Jelmer en zijn vrouw Jetske.