Aziatische Corn Chowder (vegan)

Aziatische Corn Chowder (vegan)

Omschrijving

Het is weer het seizoen voor... Maïs!

'Chowder' is een verzamelnaam voor een serie heerlijk rijke, romige crème-soepen. Letterlijk Frans voor 'kookpot'.

Van origine maakte men Chowder met mosselen of oesters - recepten uit de Bretonse en Britse kuststreken, waar zeevruchten dagelijkse kost waren. Immigranten brachten Chowder-recepten naar Amerika, en daar ontwikkelde zich een romige maïs-variant. Maïs was immers eeuwenlang 'staple food' voor vele Amerikanen.

Wij maakten een moderne, Aziatische 'Corn Chowder', ook nog eens vegan. Hier in handen van de Japanse Zensuke, die stageloopt bij boerderij GAOS. Gezien het rijke verleden van Chowder een zeer wereldse combi!

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie bij de boer: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

 1. Hak de knoflook en de ui fijn.
   
 2. Haal het blad en de draden van de maiskolven af. Snijd de maiskorrels met een scherp mes van de kolven. Schraap met een lepel de resterende maiskorrels en pulp van de kolven af in een soeppan.
   
 3. Schil de kruimige aardappelen en snijd ze in kleine stukjes.
   
 4. Verhit 4 eetlepels olijfolie in de soeppan en fruit hierin de maispulp, knoflook en ui aan met het paprikapoeder. Voeg na drie minuten fruiten de aardappelen en de helft van de maiskorrels toe. Bak twee minuten mee en voeg dan de bloem toe. Bak deze nog drie minuten mee.
   
 5. Giet het water erbij en voeg het bouillonblokje toe. Roer alles goed door elkaar. Kook de soep in 20 minuten, tot de aardappelen uit elkaar vallen.
   
 6. Snijd ondertussen grote blokken van het maisbrood voor de croutons. Verhit de rest van de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de croutons bruin en krokant. Bestrooi royaal met zout. Laat uitlekken op keukenpapier.
   
 7. Pureer de soep met de staafmixer en breng op smaak met zout en peper. Voeg de rest van de maiskorrels toe en kook nog vijf minuten door.
   
 8. Hak de groene kruiden fijn en roer als laatste door de soep, houd iets apart voor de garnering.
   
 9. Schep de soep in kommen en bestrooi met extra groene kruiden en de croutons.