Aziatische kippensoep met kokos en citroengras

Aziatische kippensoep met kokos en citroengras

Omschrijving

Ken je dat? Dat je door een handeling in een keer terug bent bij een gebeurtenis uit je verleden? Ik stond dit weekend voor het eerst in mijn leven, in een bloemetjesjurk, kippenbouillon te trekken. En toen ik daarna de soepkip schoonmaakte en het vlees plukte (voor door de soep) ontdekte ik dat ik vroeger bij Beppe (oma) ook kippensoep met échte stukjes vlees at (zonder kipvormige vermicelli ’s) dus dat Beppe die soep hoogst waarschijnlijk óók helemaal zelf maakte. Het voelde heel fijn om zo ‘ambachtelijk’ bezig te zijn en aan haar te denken. Hierbij het hele gemakkelijke recept.

Ik heb er uiteindelijk een Aziatische kokos/kip soep van gemaakt, de oosterse invloeden zitten ook in de bouillon, maar deze werden in de ‘gewone kippenbouillon’ proefsessie erg goed ontvangen.        

Bereidingswijze

Kippenbouillon:

  1. Soepkip met 2 liter water aan de kook brengen, schuim eraf scheppen. Dan al het andere erbij en 2½ uur zachtjes laten trekken, liever niet koken (zo blijft de bouillon helder).
  2. Daarna de bouillon zeven door een theedoek (zonder wasmiddel/wasverzachter..)
  3. Soepkip ‘plukken’ (vel eraf, vlees van de botjes) deze kan door de bouillon.
  4. Dan heb je ‘al’ een basis kippensoep. (In de 2½ uur kun je mooi Oud Hollandsch een wasje draaien, stofzuigen of iets anders huishoudelijks doen.. voelt zo lekker terug in de tijd, met de lekkere geuren op de achtergrond)

Aziatische Kippensoep:

  1. Bij de basis kippenbouillon doe je 200 ml kokosmelk, 4 fijn gesneden lente-uitjes (hadden we niet, dus ik heb een gewoon uitje gedaan) en wat limoen of citroensap.
  2. Natuurlijk op smaak maken met zout en (chili)peper en serveren met lekker veel verse koriander (of zoveel je zelf fijn vindt.)