Bananenbrood met sinaasappel en amandel

Bananenbrood met sinaasappel en amandel

Omschrijving

Oei, oei, oei… wat lekker!!! Zo kwam ‘onze’ Jo laatst met een verrukkelijk brood aanzetten, eigenlijk is het gewoon een cake, maar brood klinkt zeker gezonder en legaliseert een hogere inname, want stoppen doe je eerlijk gezegd niet zomaar. Je hoeft niet lang te zoeken om het recept op internet te vinden, maar, zoals gebruikelijk, passen we meteen de hoeveelheid (en soort) suiker aan en vervangen we een gedeelte van de bloem door amandelmeel. Daarnaast ben ik er net achter gekomen dat ze ook verrukkelijk zijn als wentelteefjes. Bolletje vanille en/of kaneelijs erbij… smullen!

Bereidingswijze

  1. Breng in een steelpannetje het sap van 1 sinaasappel met 25 g suiker aan de kook totdat de suiker is opgelost.
  2. Zeef ondertussen in een grote kom het meel, amandelmeel met het bakpoeder, kaneel en een mespunt zout.
  3. Meng de boter, de rest het suiker en het vanillepoeder in de keukenmachine in tot een bijna glad mengsel. Laat draaien en voeg 1 voor 1 de eieren en de crème fraîche toe en schep door het meelmengsel.
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed de binnenkant van het bakblik met bakpapier.
  5. Meng 300 g geprakte banaan met de rasp van één hele sinaasappelschil, meng dit goed door het beslag en verdeel in de cakevorm.
  6. Schil nu een sinaasappel en snijd deze in mooie dunne schijven en verdeel deze dakpansgewijs over de cake. Strooi een paar eetlepels amandelschaafsel op de cake en schenk de sinaasappelsiroop uit het steelpannetje erover heen.
  7. Bak op 180 graden in ca 60 á 75 minuten gaar. Na één uur even checken met satéprikker of de cake gaar is. Als de prikker schoon blijft is hij gaar.
  8. Uit de oven halen en laten afkoelen.