Bananencake met Kokos Citroenroom en Zomerfruit (gluten en koemelkvrij)

Bananencake met Kokos Citroenroom en Zomerfruit (gluten en koemelkvrij)

Omschrijving

Zó smeuïg en smakelijk en dat zonder een gluut, drup koemelk. Deze serveer je voor een brede doelgroep en is zo op, wedden?

Deze cake maak je niet in een standaard cakevorm, maar in een klein taart bakblik zodat de cake plat blijft. Daar bovenop maak je een heerlijke kokosroom topping en serveer je met vers zomerfruit zoals blauwe bessen en aardbeien.

Extra bereidingstips: Je kunt een deel van de havermout ook vervangen door amandelmeel. Of - en dat doen wij vaak - half havermout, half Krokante Muesli met kokos en hazelnoot. Dan is ie alleen niet meer glutenvrij, dus daar moet je even rekening mee houden. Of een combi van allemaal, zolang het in totaal maar 250 g blijft en je de muesli maar niet mee blend.

Blauwe bessen kun je er trouwens ook doorheen doen. (Deels) ter vervanging van de rozijnen bijvoorbeeld.

Ook kun je er wat gember poeder doorheen doen. En wat dacht je van wat extra kokosrasp? De cake wordt er alleen maar rijker en nóg smakelijker van!

Oh ja, hoe rijper de bananen, hoe smeuïger je cake wordt. Een smeuïge cake moet alleen wel wat langer bakken.

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een kleine platte cake/taartvorm in met (kokos)olie en bekleed de bodem en de zijkanten met bakpapier.

  2. Doe de eieren, (flink)rijpe bananen, kaneel en het zout in een blender of keukenmachine met messen. Blend er een gladde massa van.

  3. Voeg de havermout en het bakpoeder toe en mix alles nogmaals, totdat alle havermoutvlokken fijn zijn. Het beslag hoeft niet helemaal glad te zijn. Je mag nog kleine stukjes havermout zien.

  4. Roer tot slot de rozijnen door het beslag. Doe dit niet met de blender; je wilt namelijk dat de rozijnen heel blijven.

  5. Schep het beslag in de vorm en bak in 45 tot 60 minuten gaar. Checken of de cake gaar is doe je met een satéprikker. Geen beslag aan de prikker? Gaar! Een smeuïge cake (rijpe bananen) bakt wat langer.

  6. Haal het blik uit de oven en til de bananencake uit de vorm. Laat afkoelen op een tooster.

Voor de Kokos Citroen topping

Voorbereiding:

  1. Zet het blik kokosmelk in de koelkast en laat deze 24 uur koelen.

Bereiding:

  1. Haal het blik voorzichtig uit de koelkast en beweeg het zo min mogelijk, zo blijft de gestolde kokoscreme gescheiden van het vocht. 

  2. Schep de kokoscrème (zonder vocht) in een kom en mix met een keukenmachine of handmixer tot er fijne pieken ontstaan. 

  3. Voeg 2 el citroenspread toe en mix dit door de kokoscreme.

  4. Verdeel de kokos-citroencrème over de cake.

  5. Plaats met een theelepel kleine beetjes citroenspread over de kokos-citroencrème en swirl met een prikker voor een leuk effect!

  6. Snijd de aardbeien in halven en kwarten en verdeel deze met de bosbessen over de cake.