Bao Buns met zacht gegaarde Soepkip

Bao Buns met zacht gegaarde Soepkip

Omschrijving

Soepkip is een bijzonder ingrediënt voor deze Bao buns. Het vlees is een stuk stugger dan normaal kippenvlees en er zit minder aan het karkas. Maar omdat je het vlees uitpluist en langzaam gaart, werkt het in dit geval heel goed. Laag en traag in de oven is dan ook ons advies. Kan je ondertussen een boek lezen, of een spelletje doen met de kids. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

 1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
   
 2. Snijd de soepkip langs de ruggengraat door en klap hem open. Leg hem met de binnenkant naar onder in een ovenschaal. Besprenkel de kip met de ketjap manis, agave, chillipoeder, paprikapoeder en een snuf zout.
   
 3. Hak de knoflook en de gember fijn en verdeel over de kip. Voeg een flinke scheut olie toe en wrijf de kip in met alle kruiden en specerijen.
   
 4. Voeg 100 ml water toe aan de ovenschaal, bedek met aluminiumfolie en gaar 2 uur lang in de oven.
   
 5. Neem de kip er na 2 uur uit. Haal al het vlees van het karkas en pluk of snijd het fijn. Doe terug in de ovenschaal met de saus. Roer door en gaar nog een uur in de oven zonder de folie. Roer af en toe om en voeg een scheutje water toe als de saus te droog wordt.

  Maak ondertussen de Bapao broodjes
   
 6. Roer in een kom het bakmeel met de melk en een snuf zout tot een soepel beslag dat nog een klein beetje plakkerig is, maar niet te veel. Is het te nat? Voeg dan wat meer bakmeel toe. Is het te droog? Dan mag er nog een beetje melk bij.
   
 7. Verdeel het deeg in 8 gelijke stukken, rol de stukken tot een bal en rol deze uit tot een ovaal van 0,5 cm dik. Kwast de bovenkant in met olie en vouw dubbel. Knip stukjes bakpapier op maat van het deeg en prik er gaatjes in. Leg elk stukje deeg op zo'n bakpapiertje.
   
 8. Zet een grote kookpan op het vuur met hierin een flinke bodem water. Breng aan de kook en hang er een vergiet, zeef of stoommandje boven. Leg hierin zoveel broodjes als er tegelijk inpassen (ik kon er zelf maar twee), zorg dat ze niet tegen elkaar aan liggen. Stoom de broodjes in 10 minuten met de deksel op de pan en laat afkoelen.
   
 9. Snijd terwijl de broodjes stomen de komkommer in halve plakjes en de rode ui in dunne reepjes. Hak de koriander fijn. Roer de groenten door elkaar met de rijstazijn en breng op smaak met wat zout.
   
 10. Schep het vlees in de bapaobroodjes en schep de groenten erop. Lekker met een schijfje citroen.