Bekleed een brownievorm/bakvorm/cakeblik met bakpapier.
Schil de bataat, snijd in blokjes en stoom ze in 10-15 minuten gaar. Laat een beetje afkoelen.
Verwarm de oven voor op 160 graden (hetelucht)
Week 150 gram dadels 10 min in heet water, giet af en laat goed uitlekken.
Meng de dadels met de eieren in een keukenmachine (blender of staafmixer kan ook) tot een pasta. Doe de noten erbij en meng even door, de noten mogen nog wel als stukjes terug te vinden zijn.
Prak de bataat in een kom met een vork, voeg cacaopoeder, het dadels mengsel, snuf zout, gember, eetlepel roomboter, citroensap en bakpoeder toe. Mix kort met een handmixer (bij te lang mixen krijg je een te plakkerig geheel).
Verdeel het beslag over de bakvorm en bestrooi met een handje pistachenoten.
Bak de brownie in 20-30 minuten gaar (ligt aan de vorm, oven en dikte van de brownie hoe snel de garing verloopt, je kunt dit controleren door met een droge sate prikker in de brownie te prikken na 20 minuten. Komt de prikker er ´droog´uit is de brownie gaar.
Recept: Myrthe Johansen