Mari Maris' Bieten-Courgette-Knoflook 'sandwich'

Mari Maris' Bieten-Courgette-Knoflook 'sandwich'

Omschrijving

Recept: Mari Maris; uit het boek Groenten
Fotografie: Mees van den Ekart 
Foodstyling: Marie-Sophie Wigbers

Bereidingswijze

  1. Snijd de courgette in de lengte door de helft, ris en hak de salie fijn.
     
  2. Bestrooi een ingevette ovenschaal met de gehakte salie, leg de courgette helften er met de platte kant onderop in en zet de bol knoflook erbij. Zet in een oven van 180 graden en laat 20 á 25 min helemaal gaar worden. Haal uit de oven en laat de schaal afgedekt met een deksel of alufolie afkoelen. Duw daarna de tenen knoflook uit hun schil en maak ze fijn met de tijm. Voor 4 personen is een halve bol knoflook genoeg, dit is lastig te poffen. Gebruik de rest later.)
     
  3. Schraap met een lepel het courgettevlees uit de schil (die heb je voor dit recept niet meer nodig) en prak het in een ruime kom tot moes. Mocht het courgettevlees wat draderig zijn (dat heb je soms bij wat rijpere, oudere exemplaren) pureer het dan, of hak heel fijn met een mes. Als de courgettemoes erg vochtig is, een paar minuten in een droge pan uitdampen. Schep af en toe om vanaf de bodem met een brede spaan.
     
  4. Voeg de knoflookmeuque en een paar druppels citroensap toe. Rasp er 1 á 2 eetlepels Parmezaan bij, de kaas is meer voor de structuur en als zout dan dat het kazig moet worden; maak af met peper.
     
  5. Verwarm een laagje olijfolie in een klein pannetje en frituur de blaadjes salie. Zodra het stopt met bruisen zijn ze klaar. Laat ze uitlekken op keukenpapier. De olie is een beetje lekkerder geworden, die kun je dus prima hergebruiken.
    Schil de chioggia biet kort voor serveren, dan blijft zijn kleur het mooist. Snijd hem met een mandoline in transparante dunne plakjes. Of met een koksmes, zo dun als u kunt. Als ze iets te dik zijn om rauw te eten - proeven is het devies - los even kort blancheren het probleem op. 
     
  6. Leg op elk bord een plakje chioggiabiet schep er 1 eetlepel courgette-knoflook-crème op en spreid dit uit tot de biet bijna bedekt is. Leg er een plakje biet op en stapel zo tot de courgette bijna op is, eindig met een plak biet. Schep daar een mespuntje courgette-knoflookcrème op en zet er een viooltje in, met zijn gezicht naar de mensen toe. Steek er een blaadje gefrituurde salie naast, zó dat is rechtop blijven staan.