Rineke's Bloemkoolpizza

Rineke's Bloemkoolpizza

Omschrijving

Rineke: "Net zoveel eiwit als een biefstuk!"

Groentepizza's zijn in. Zo krijg je nog meer groentes binnen en in het geval van dit gerecht nog veel meer super foods zoals boerenkool (deze week actie) en paddenstoelen.

Daarnaast geeft Rineke nog veel meer hoogwaardige eiwit garnering tips; prachtige bouwstenen voor een vitaal lijf!

Bereidingswijze

Eerst even de ingrediënten voor de bodem op een rijtje

  • 1 kg bloemkool

  • paar draaien peper en zeezout

  • snufje gemalen chilipepers

  • 2 eetl gedroogde peterselie (of verse)

  • 2 eetI olijfolie

  • 75 g kikkererwtenmeel

  • 3 eieren (+ nog paar voor topping)

Bodem bereiden

  1. Snijd de bloemkool in roosjes, snijd ook het jonge groene blad fijn. Doe het samen in de foodprocessor en maal het fijn tot 'rijstformaat'.

  2. Roer in een kom alle ingrediënten voor de bodem, behalve het ei, goed door elkaar. Even proeven en als het lekker op smaak is, schep dan de losgeklopte eieren erdoor.

  3. Verwarm de oven voor op 140 graden.

  4. Verdeel het bloemkool mengsel gelijkmatig over 2 bakplaten (26 x 27 cm) of anders op 1 grote bakplaat met bakpapier. Plaats de bakplaten/plaat in het midden van de oven en bak 30 minuten.

Ingrediënten topping

  • 3 eetIepeIs olijfolie

  • 2 fijngesnipperde uien

  • 1 fijngehakte teen knoflook

  • 150 g fijngesneden oesterzwammen

  • 100 g fijngesneden shiitake

  • 400 g fijngesneden boerenkool of spinazie (of 200 gram diepvriesgroente)

  • 6 fijngesneden zongedroogde tomaten

  • 2 eetIepels gedroogde dille (of verse)

  • peper en zeezout naar smaak

  • paar zacht gekookte eitjes

Pizza afbereiden

  1. Verhit olie in een koekenpan, fruit de uien en knoflook een paar minuten aan. Voeg de paddenstoelen toe en vervolgens de overige topping ingrediënten.

  2. Bak het samen nog circa 5 minuten. Proef en breng eventueel verder op smaak.

  3. Spreid de topping over de bloemkool pizzabodem en verdeel de zacht gekookte eitjes erover.

Suggesties voor garnering

100 g pistache- of cashewnoten, een handje verse koriander, wat zeesla, kiemen, edelgistvlokken.

Recept: Rineke Dijkinga
Koken en Fotografie: Kruimel