Eerst even de ingrediënten voor de bodem op een rijtje
1 kg bloemkool
paar draaien peper en zeezout
snufje gemalen chilipepers
2 eetl gedroogde peterselie (of verse)
2 eetI olijfolie
75 g kikkererwtenmeel
3 eieren (+ nog paar voor topping)
Bodem bereiden
Snijd de bloemkool in roosjes, snijd ook het jonge groene blad fijn. Doe het samen in de foodprocessor en maal het fijn tot 'rijstformaat'.
Roer in een kom alle ingrediënten voor de bodem, behalve het ei, goed door elkaar. Even proeven en als het lekker op smaak is, schep dan de losgeklopte eieren erdoor.
Verwarm de oven voor op 140 graden.
Verdeel het bloemkool mengsel gelijkmatig over 2 bakplaten (26 x 27 cm) of anders op 1 grote bakplaat met bakpapier. Plaats de bakplaten/plaat in het midden van de oven en bak 30 minuten.
Ingrediënten topping
3 eetIepeIs olijfolie
2 fijngesnipperde uien
1 fijngehakte teen knoflook
150 g fijngesneden oesterzwammen
100 g fijngesneden shiitake
400 g fijngesneden boerenkool of spinazie (of 200 gram diepvriesgroente)
6 fijngesneden zongedroogde tomaten
2 eetIepels gedroogde dille (of verse)
peper en zeezout naar smaak
paar zacht gekookte eitjes
Pizza afbereiden
Verhit olie in een koekenpan, fruit de uien en knoflook een paar minuten aan. Voeg de paddenstoelen toe en vervolgens de overige topping ingrediënten.
Bak het samen nog circa 5 minuten. Proef en breng eventueel verder op smaak.
Spreid de topping over de bloemkool pizzabodem en verdeel de zacht gekookte eitjes erover.
Suggesties voor garnering
100 g pistache- of cashewnoten, een handje verse koriander, wat zeesla, kiemen, edelgistvlokken.
Recept: Rineke Dijkinga
Koken en Fotografie: Kruimel