Boeren-ijs van rauwe melk met hazelnoot, cacao en kokos

Boeren-ijs van rauwe melk met hazelnoot, cacao en kokos

Omschrijving

Terwijl ik dit schrijf, staat het inmiddels gemaakte mengsel in de gootsteen af te koelen, alvorens deze een nachtje de koelkast in gaat. Kan niet meer mis gaan, zoooo lekker dit smaakt! En dan de ingrediënten, zo mooi, zo puur!
Let op: Het ijsmengsel moet eerst een nacht in de koelkast. Goed om ’s avonds voor te bereiden en de volgende dag af te maken.

Bereidingswijze

  1. Hak de hazelnoten in de keukenmachine fijn.
  2. Maal de kokosrasp in de keukenmachine fijn.
  3. Verwarm de melk langzaam en voeg de fijn gemalen hazelnoten, kokosrasp, kokos olie en de cacao poeder toe. Niet laten koken, maar 15 minuten goed door roerend verwarmen.
  4. Mengsel van het vuur halen en een uur laten trekken. - 4 eierdooiers, samen met snufje zout en 50 g suiker mooi stijf kloppen.
  5. Mengsel weer langzaam opwarmen en de rest van de suiker toevoegen.
  6. Voeg nu in kleine porties de helft van het warme mengsel bij de opgeklopte eierdooiers, terwijl je dit nieuwe mengsel goed blijft doorroeren.
  7. Voeg nu het eierdooier mengsel bij het warme mengsel en blijf goed door roeren.
  8. Het mengsel blijven verwarmen en roeren, zodat het indikt. Als je er met de punt van een lepel doorheen gaat, moet het mengsel zich niet gelijk terugtrekken, maar de sleuf moet een tijdje blijven staan. Nu heeft het mengsel de juiste dikte! Dit kan ca 15 a 20 minuten duren.
  9. Mix het warme mengsel nu goed door met de staafmixer, zodat het wat luchtiger wordt en de vet moleculen zich beter kunnen verdelen en verfijnen. Hierdoor wordt het ijs lekker smeuïg.
  10. Klopt de slagroom, samen met de vanille bourbon poeder mooi stijf en voeg toe aan het mengsel. Goed door roeren en het pannetje in een ijsbad of koud water in de gootsteen onder regelmatig door roeren laten afkoelen.
  11. Het mengsel nu een nachtje in de koelkast zetten om flink af te koelen en in te laten trekken.
  12. De volgende dag (in mijn geval ochtend...) Schep je het nog dikker geworden mengsel in de ijsmachine en laat hem ca. 30 min draaien, totdat hij dik wordt.
  13. Ondertussen hak je met een groot mes ca 100 g hazelnoten tot mooie grove stukken, die je vervolgens even roostert in de koekenpan en laat afkoelen.
  14. Slagroom kloppen met suiker en een snufje vanille poeder en tot een mooie dikte kloppen.
  15. Schep nu een bolletje ijs op een mooi bord met een bolletje slagroom ernaast. Bestrooi het ijs met een beetje geraspte kokos en de slagroom met wat geroosterde hazelnoten.
  16. Het ijs kun je prima in de diepvries bewaren; als het goed is blijft het mooi smeuïg en gaat het minimaal kristalliseren.