Boerenkool met Gehakballetjes en Cranberrycompote

Boerenkool met Gehakballetjes en Cranberrycompote

Omschrijving

Boerenkool, aardappelpuree en gehakballetjes: lekker natuurlijk, maar nog niet echt hemelbestormend :-) maar dan met deze cranberrycompote met peertjes: zo maak je er iets bijzonders van! Cranberries zijn van oudsher bewaarbessen, die in de koude maanden van het jaar de broodnodige vitamines boden. Sauzen, compotes en sap: cranberry is een veelzijdig besje. Lees hier meer over die bijzondere winterse cranberry.

Dit winterse gerecht maak je extra goed op smaak door anijs, paprikapoeder en knoflook in de gehaktballetjes te mengen. Kaarsjes aan, aan tafel!

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Hak de knoflook en peterselie fijn.
     
  2. Meng het gehakt in een kom met het paprikapoeder, de helft van de anijs, de peterselie en knoflook en het paneermeel en ei. Kneed tot een mooi mengsel en rol er 16 kleine balletjes van.
     
  3. Schil de aardappelen en snijd in stukken van gelijke grootte. Kook in een pan met een laagje water en zout in 20 minuten zacht en gaar.
     
  4. Schil ondertussen de peren en snijd in blokjes. Doe in een pannetje met de rest van de anijs en de cranberries. Voeg een scheutje water toe en kook op laag vuur tot een compote.
     
  5. Snijd de boerenkool in stukjes, verwijder de harde nerf. Verhit roomboter in een koekenpan en roerbak de boerenkool hierin zacht. Neem uit de pan, voeg een scheutje olie toe en bak de gehaktballetjes al omscheppend goudbruin.
     
  6. Giet de aardappelen af en voeg één eetlepel boter en de melk toe en stamp met zout en peper tot een grove puree.
     
  7. Schep de boerenkool op het laatste moment weer bij de gehaktballetjes en warm nog even mee. Serveer de balletjes met de aardappelpuree en de cranberry-perencompote.