Boerenkoolsalade met Knoflookchampignons

Boerenkoolsalade met Knoflookchampignons

Omschrijving

Boerenkoolsalade, ik weet nog toen ik het voor het eerst een recept vond met rauwe boerenkool. In mijn oren klonk het niet erg smakelijk, maar als je weet hoe je het moet klaarmaken wil je het het liefst iedere week wel eten! Het is echt heerlijk! Het is belangrijk dat we de dressing straks goed in de boerenkool kneden. Maar dat komt straks, eerst beginnen we met het maken van deze simpele dressing.

Bereidingswijze

  1. Je mengt het sap van 1 citroen (ongeveer 40 ml) met 120 ml extra virgine olijfolie.
  2. Dan voeg je zeezout toe en pers je een teentje knoflook erboven uit.
  3. Klop dan met een kleine garde de dressing tot je een mooie emulsie krijgt.
  4. Nu is het heel belangrijk om te proeven!
    • Wil je iets meer een zuurtje doe er dan wat sap van de citroen bij, of misschien wil je juist wat meer zout. Proef goed en geef het de smaak waar je blij van wordt.
  5. Zet ondertussen een droge koekenpan op het vuur en rooster daarin de amandelen.
  6. Pluk de boerenkool van de stronk en scheur in kleine stukjes. De harde stukjes willen we niet, je kunt ze wel eten maar ze zijn niet heel lekker in de salade.
  7. Als je alle boerenkool in een grote bak hebt gedaan in stukjes giet je alle dressing erover.

Nu gaan we onze handen vies maken!

  1. Met twee handen kneed je de dressing door de boerenkool.
  2. Waar je bij sla moet oppassen om de blaadjes te kneuzen mag je nu juist behoorlijk hardhandig tekeer gaan.
  3. Knijp de boerenkool maar goed fijn en laat de dressing maar lekker inwerken. Je merkt dat de boerenkool nu ook iets slinkt.
  4. Zet de schaal opzij en laat de dressing goed intrekken.

Nu gaan we de champignons bakken

  1. Neem hiervoor een ruime koekenpan!
  2. Snijd de champignons in grove stukken.
  3. Doe een flinke scheut olijfolie in de pan en laat heet worden.
  4. Voeg de champignons toe in de pan en draai het vuur terug naar middelhoog.
  5. Laat de champignons nu goed bakken. Dat heeft even tijd nodig. Roer niet teveel in de pan. Wacht tot het vocht van de champignons is verdampt en laat ze dan nog even bakken.
  6. Nu hebben de champignons een mooi bruin korstje en zijn ze zacht van binnen en kun je zout, peper en een uitgeknepen teentje knoflook toevoegen.
  7. Laat nog eventjes bakken en je champignons zijn heerlijk.

Je kunt de borden op maken.

  1. Verdeel de boerenkool over de borden.
  2. Strooi daarover de champignons, de geroosterde amandelen en tot slot wat geraspte Parmezaanse kaas. Al zijn lekkere stukjes geitenkaas ook heerlijk over deze salade het is eigenlijk maar net wat je in huis hebt.

Ik ben heel benieuwd en hoop dat jullie hier net zo blij van worden. Ik vind het lekker om hier lekkere verse spaghetti aglio e olio bij te eten. Maar het kan ook goed met wat geroosterde aardappelen of gewoon zo. Want het vult best behoorlijk deze salade.