Bonen Falafel

Bonen Falafel

Omschrijving

Falafel, wijdverbeidt in 't Midden Oosten en van heel veel verschillende soorten peulvruchten te maken. Je kunt ze maken van Hollandse gedroogde Wierde bonen, maar ook van verse tuinbonen, mochten die in het seizoen beschikbaar zijn.
Mocht je deze vega snack vegan willen eten, dan vervang je de yoghurt gewoon door jouw favoriete vegan yoghurt vervanger of je laat 't gewoon weg.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Met verse Tuinbonen: Dop de bonen. Indien het jonge malse tuinbonen zijn, kook je ze in 6 à 7 minuten gaar. Oudere (vanaf juli) hebben 10 - 15 minuten nodig.
     
  2. Met droge Wierde bonen: Week de bonen en erwten de avond van tevoren in ruim water, doe ze allebei in een eigen kom. Kook de wierdebonen de volgende dag in 60 minuten gaar. Voeg na 20 minuten de erwten toe. Als je hier geen zin in hebt kan je de gedroogde bonen ook vervangen door 2 uitgelekte blikken bonen of kikkererwten naar keuze.
     
  3. Doe de gekookte bonen in de keukenmachine. Hak de ui, knoflook en rode peper fijn (anders mengt het niet goed) en doe deze met de maizena, tomatenpuree, komijn, paprikapoeder en zout en peper naar smaak bij de bonen in de keukenmachine. Maal tot een grove, maar goed samenhangende pasta. Voeg eventueel wat extra maizena toe als het mengsel nog plakkerig is.
     
  4. Draai balletjes van het mengsel en bewaar tot het bakken in de koelkast.
     
  5. Halveer de tomaatjes en snijd de witte kool en ui in dunne reepjes. Hak de peterselie fijn en roer een deel door de yoghurt.
     
  6. Verhit olie in een koekenpan en bak hierin de falafelballetjes mooi goudbruin aan beide kanten. Warm de piadina's kort op in de magnetron.
     
  7. Serveer de piadina's met de groenten, falafelballetjes, yoghurt en bestrooi met extra peterselie.