Carpaccio van Gekleurde Zomerbietjes (vegan)

Carpaccio van Gekleurde Zomerbietjes (vegan)

Omschrijving

Deze vegan Carpaccio is een perfect, fris (voor)gerechtje voor een zomerse dag. In het gerecht zitten veel verschillende kleuren en texturen, die het een feestje maken om te eten.

De aardse smaak van Biet speelt de hoofdrol, en wordt gecombineerd met het zoet-frisse van de sinaasappel en het kruidige van de Basilicumtofu.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Snijd de onder- en bovenkant van de sinaasappels en snijd rondom de schil eraf. Snijd de sinaasappelpartjes tussen de vliesjes uit, en houd apart tot het serveren. Knijp zoveel mogelijk sap uit alle uiteindes, schillen en kernen die er over blijven en vang het op. Verdeel over drie schaaltjes en voeg aan elk schaaltje 1 eetlepel balsamico azijn, peper, zout en 1 tl agavesiroop toe. Roer goed door elkaar.
     
  2. Schil de bietjes en snijd in dunne plakjes, dit gaat het beste op een mandoline. Doe elke kleur biet in een eigen schaaltje dressing, en hussel ze om. Laat in de schaaltjes marineren tot gebruik.
     
  3. Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan en laat ze afkoelen op een bord. Snijd de basilicum tofu in kleine blokjes. Verhit de olie in dezelfde koekenpan en bak hierin de tofublokjes krokant en goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar de olie waarin je hebt gebakken, want daarin zit nu ook veel basilicumsmaak.
     
  4. Verdeel de verschillende kleuren bieten over 6 grote, platte borden. Verdeel daarover de partjes sinaasappel. Was de rucola en hussel ook deze even om in de overgebleven marinade. Vlij ze op de bietjes. Bestrooi het gerecht met de pijnboompitten en tofublokjes en druppel er wat van de olijfolie uit de pan overheen.

Serveer direct.
 
Tip: Serveer dit gerecht met een Groene thee of met de Witte Wijn van Neleman.