Pasen '24: Yvette's glutenvrij vergeten Citroencakejes

Pasen '24: Yvette's glutenvrij vergeten Citroencakejes

Omschrijving

Yvette van Boven: "Kleine meringues worden in Engeland vaak 'forgotten cookies' genoemd. Een lieve en zeer logische benaming. Ze zijn zó gemaakt, u schuift ze in een niet al te warme oven en daar laat u ze lang staan tot ze droog zijn. En u ze dus bijna vergeet...

Het overkwam mij onlangs in het echt, toen ik bedacht ze te serveren op een toetje met verse aardbeien en citroenige vanillecustard. Alles stond klaar voor mijn diner. De prosecco koud voor de toet. Maar ik vergat ze op mijn prachtige coupes te leggen.

Ze bleken toen godzijdank ook lekker bij de koffie. Dus niet helemaal voor niks gemaakt. U kunt ze overigens ook op elkaar plakken, wanneer u roomkaas losroert met poedersuiker en citroenrasp en dat tussen twee schuimpjes drukt, of met gesmolten chocolade. Zie maar. Er zijn een hoop onvergetelijke desserts mee te verzinnen."

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor tot 100 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

  2. Klop de eiwitten bijna stijf met het citroensap. Voeg dan het zout, de suiker in scheuten en het bakpoeder toe. En klop steeds tussendoor tot een glanzende massa ontstaat.

  3. Klop op het laatst de helft van de citroenrasp en het vanille-extract er ook doorheen.

  4. Duw een stervormig of glad spuitmondje in een spuitzak en spuit hoopjes ter grootte van een walnoot op de plaat. Bestrooi met de rest van de rasp.

  5. Bak ze 1 uur en 15 minuten en draai dan de oven uit. Laat ze nog 2 uur in de warme oven drogen.

Recept: Yvette van Boven
Koken en Fotografie: Kruimel.