"Crostini zijn een prima manier om brood te gebruiken dat eigenlijk al wat oud is. Ik maak ze meestal van zuurdesembrood of een goede baguette." aldus Hugh in zijn populaire 'Veg!'. Zo maak je ze:
- Verhit de oven op 200 graden en snijd het brood in dunne sneetjes, max. een halve centimeter dik. Maak vierkantjes, of snijd ze in driehoekige sandwichvorm, maar let op: snijd ze ongebakken op het formaat dat je wilt. Als ze eenmaal in de oven zijn geweest, zullen ze verkruimelen als je ze nog probeert te snijden.
- Leg ze tegen elkaar aan op een bakplaat, kwast er wat olijfolie overheen en bestrooi met zout.
- Zet 5-8 minuten in de oven. De sneetjes zijn nu goudkleurig. Haal ze uit de oven, ze worden pas helemáál knapperig wanneer ze zijn afgekoeld. Je kunt Crostini een paar dagen in een luchtdichte trommel bewaren.
Zo maak je de vegan Wortelhummus:
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Rooster de komijn- en korianderzaadjes een minuutje in een droge koekenpan tot ze beginnen te geuren. Stamp in de vijzel tot een vrij fijn poeder. Roer in een grote kom 4 el van de olie met de agavesiroop en geroosterde specerijen door elkaar.
- Snijd de wortels in stukjes van 4-5 cm en voeg met de knoflook aan de dressing toe. Schep om zodat alles goed bedekt is en breng op smaak met zout en peper.
- Schep in een kleine braadslede en zet in de oven tot de wortels gaar zijn en net bruine randjes beginnen te krijgen, in ongeveer 35 minuten. Halverwege omscheppen.
- Laat wat afkoelen en schep alles in een foodprocessor of blender. Knijp hierbij de knoflook uit hun velletjes. Voeg het citroen- en sinaasappelsap toe, de tahin (of pindakaas) en de rest van de olie en pureer. Voeg extra zout en peper toe, als dat nodig is.
- Maak het geheel af met verse korianderblaadjes.