Makkelijke Dhal van Hugh Fearnley-Whittingstall

Makkelijke Dhal van Hugh Fearnley-Whittingstall

Omschrijving

Een eenvoudige dhal van rode linzen past bij zoveel groentegerechten - niet alleen curries en biryani's, pakora's of bhaji's, maar zelfs bij iets eenvoudigs als fijngesneden en roergebakken groente en een schep rijst.

Dhal is ook een lekkere manier om wat proteïne aan je vegetarische maaltijd toe te voegen.

Dit makkelijke maar authentieke voorbeeld is gebaseerd op een recept van de fantastische Indiase kok Udit Sarkhel.

Bereidingswijze

  1. Doe de linzen in een pan met 800 ml koud water en breng aan de kook. Schep met een schuimspaan het schuim van het kookwater en roer de kurkuma en het zout erdoor. Draai het vuur laag en laat zonder deksel ongeveer 15 minuten sudderen, terwijl je de linzen af en toe flink doorroert tot de linzen gebroken zijn en je een puree hebt die net zo dik is als een dikke soep of havermoutpap. Je kunt er wat heet water uit de waterkoker door roeren als de puree te dik wordt. Houd warm in de pan.

  2. Als de dhal bijna klaar is, verhit je de olijfolie in een koekenpan op middelhoog vuur. Voeg het komijnzaad toe en bak een paar minuten tot ze gebruind zijn en beginnen te geuren. Doe de ui erbij en bak deze op vrij hoog vuur 5-10 minuten tot de halve ringen goudbruin zijn en misschien zelfs wat aangebrand.

  3. Schep de uien over de hete linzen in de pan, doe het deksel erop en laat 5 minuten staan. Roer de uien en komijn erdoor. Proef en doe er extra zout en peper bij als dat nodig is. Erg lekker met koriander, peterselie of munt erover - maar dat is niet noodzakelijk.

Serveer met naanbroodjes of rijst, een klein bosje peterselie of koriander of een paar takjes munt, grof gesneden

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall

Hugh Fearnley-Whittingstall ken je misschien van het Britse televisieprogramma River Cottage. Hij predikt biologische seizoensproducten en is milieuactivist. Daarnaast schreef hij de nodige bestseller kookboeken met groenten in de Hoofdrol. Uit het geweldige kookboek VEG! plukten we dit gerecht.

Koken & Fotografie: Kruimel.