Dierenfiguren Vegaburgers

Dierenfiguren Vegaburgers

Het recept

De trend is gezet, we eten gemiddeld steeds minder vlees. Ook kinderen wil je daartoe graag inspireren, tenminste, wij wel. Daarom is het juist extra leuk om ze zelf deze vegaburgers in de vorm van hun lievelingsdieren te laten maken. Niet op eten, maar juist creëren, want veel kinderen houden niet voor niets van dieren!

"Mooi om te zien hoe graag ze helpen met snijden, pureren en uiteindelijk hun zelf gekozen vormpje te vullen met het bereidde mengsel."

Ook kun je ze zelf heel gemakkelijk het knoflook sausje laten maken. Zelf bepalen hoeveel yoghurt, mayo en knoflook ze erin willen hebben.
En voor de groten onder ons? Gewoon lekkere platte burgers maken, sausje wat scherper en tussen een heerlijke meergranenbol schuiven!

Smakelijk!

Recept & foto: Lambertus

Bereidingswijze

  1. Spinazie goed wassen en uit laten lekken. Vervolgens in een pan met dikke bodem in een paar minuten in een scheutje olijfolie gaar smoren. 
  2. Spinazie in een zeef goed laten uit lekken en met de bolle kant van een lepel het laatste vocht eruit duwen. Vervolgens fijn snijden en nogmaals in de zeef het overgebleven vocht eruit drukken. 
  3. Meng de grof geraspte wortel door de spinazie.
  4. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  5. Doe de kikkererwten, pijnboompitten, kurkuma, ui, knoflook en Mexicaanse kruiden in een keukenmachine en maak er een mooi glad mengsel van.
  6. Kneed nu met de handen het kikkererwtenmengsel met de groente. 
  7. Kies je favoriete vormpjes uit en vul deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Nadat ze mooi strak gevuld zijn, verwijder je voorzichtig de vormpjes en strijk je ze nog even licht in met olijfolie. Maak je geen vormpjes, dan kun je er natuurlijk ook prima burgers, nuggets of balletjes van maken.
  8. In het midden van de oven op 200 graden in een half uur gaar laten worden.

    Bereiden van de saus
  9. Meng alle ingrediënten naar smaak. Hoe kleiner het volk, hoe minder knoflook, dat moge duidelijk zijn...

    Serveertips
  10. Serveer ze samen met de saus, verder niets!
  11. Indien je burgers hebt gemaakt. Serveer deze tussen een lekkere meergranen bolletje van het Zonnelied. Nuggets of balletjes serveer je tussen de pitabroodjes van Florentin.

Ingrediënten

Voor de Burgers

  • 250 g verse bladspinazie
  • 200 g (winter)peen, grof geraspt
  • 1 potje of blik kikkererwten, uitgelekt en afgespoeld
  • 100 g pijnboompitten
  • 3 cm verse kurkuma wortel, fijn gesneden
  • 1 kleine rode ui, fijn gesneden
  • 1 teentje knoflook, fijn gesneden
  • 1 tl Mexicaanse kruiden
  • scheutje (olijf)olie

Voor de Knoflooksaus

  • Half mayo/half yoghurt (kwark of hangop kan ook)
  • (klein)teentje knoflook
  • Snufje gemalen peper
  • scheutje zoet, bijvoorbeeld honing of agavesiroop
  • 45 min
  • 4 personen

Ingrediënten

  • Kikkererwten naturel - Ekoland 360 g
  • Pijnboompitten - De Nieuwe Band 100 g
  • Bosje Grove Bladspinazie 1 bosje - ca. 250 g
  • Rodelika peen 1 kg - papieren zak
  • Waspeen 1 kg - plastic zak
  • Verse Kurkuma per 100 g
  • Rode Uien 1 kg - papieren zak
  • Mexicaanse kruiden - Het Blauwe Huis 15 g
  • Mayonaise 490 ml
  • Boeren Yoghurt Glazen fles 1 l
  • Agavesiroop - Donker en Rijk 350 g

Keukenkastje

  • Olijfolie extra vergine - De Nieuwe Band 1 l
  • Peper zwart gemalen - Het Blauwe Huis 20 g
  • Peper zwart heel - Het Blauwe Huis 20 g
  • Gedroogde Knoflook ca. 100 g/st
  • Verse Knoflook ca. 60 g per stuk