Falafel menu met Hangop knoflooksaus en Pompoen met tijm uit de oven

Falafel menu met Hangop knoflooksaus en Pompoen met tijm uit de oven

Omschrijving

Falafel maak je, net als Hummus, van hoofdzakelijk kikkererwten. Bij Hummus kook je ze eerst; nu weken we ze alleen. Neem je gekookte of uit een potje/blik; gaat niet werken, alles valt uit elkaar, let daar goed op!

Bereidingswijze

Falafel 

  1. Week de kikkererwten 2 dagen in ruim water in de koelkast. Niet koken of erwten uit blik/pot gebruiken!
  2. Kikkererwten goed uit laten lekken en vervolgens alle ingrediënten in een keukenmachine met mes fijn malen tot een mooi glad, nog iets rul mengsel. Echt belangrijk dat de erwten niet te grof zijn, anders kun je moeilijk balletjes/nuggets maken (i.v.m. uit elkaar vallen tijdens bakken). Even proeven en indien nodig extra op smaak brengen met peper en zout.
  3. Verhit in een koekenpan een scheut olijfolie, niet te veel, anders brand de falafel snel aan.
  4. Zet het vuur op matig en begin met het vormen van de ‘nuggets’. Ik heb twee middelgrote eetlepels genomen en daar tussen de falafelmix geperst totdat deze mooi vast op de onderste lepel ligt. Kantjes bijwerken en met de bolle kant van de ene lepel het mengsel even wat platter maken, zodat het niet te hoog wordt. Nu kun je zo met de ene lepel voorzichtig het mengsel uit de andere lepel in de koekenpan schuiven. Doe dit echt voorzichtig, zodat het niet uit elkaar valt. Hier moet je even handigheid mee zien te vinden, maar het is prima te doen.
    Zo leg je de koekenpan in volgorde vol, zodat je weet welke je eerst en laatst erin hebt gelegd. Handig voor het omdraaien. Laat genoeg ruimte tussen de balletjes over, zodat je ze goed kunt omdraaien.
     
  5. Na een paar minuten zie je de onderkant van de falafel nuggets bruin krokant worden; nu kun je ze omdraaien. Laat ze niet te krokant/donkerbruin worden, dan zijn ze aangebrand. Hier moet je dus even bij blijven.
  6. Eenmaal krokant breken ze eigenlijk niet meer en kan het dus niet meer fout gaan!

 

Knoflook-hangop saus

  1. Meng de hangop met de mayonaise
  2. Doe een theelepel tijm, twee eetlepels olijfolie, een eetlepel honing en vers gemalen peper en zout naar smaak in de vijzel en stamp tot een mooie gladde dressing.
  3. Roer de dressing uit de vijzel door het hangop/mayo mengsel en klaar is je super lekkere, romige knoflooksaus.

 

Pompoen uit de oven

  1. Meng de geperste knoflook, de olijfolie, de tijm en zout en vers gemalen peper door elkaar tot een mooie dressing.
  2. Verwarm de oven voor op 180 graden.
  3. Snijd de pompoen in kwarten en verwijder vruchtvlees met pitten. Snijd nu de kwarten in lengte richting in mooie dunne schijfjes van ca een cm.
  4. Snijd de rode uit in mooie hele ringen.
  5. Doe de pompoen schijfjes en de ui in een ruime ovenschaal en meng de dressing er goed doorheen, zodat alle kanten van de pompoen in de olie zitten.
  6. In ca 30 tot 45 minuten in de oven laten garen. Na 30 minuten even prikken met de vork of ze al gaar zijn.

 

Geblancheerde hele koolbladeren

  1. Ondertussen haal je de buitenste grootste bladeren van de savooiekool af en was deze. Per portie heb je één blad nodig. Neem wat extra voor als iemand nog een portie wil.
  2. Blancheer de bladeren in ruim kokend water met wat zout in ca 7 minuten gaar. Niet langer, want dan verliezen ze bite, smaak en gaan ze stinken naar die akelige zwavelachtige koollucht.
  3. In plaats van savooiekool kun je ook heel goed Chinese kool gebruiken.