Flan met Amandel kletskop (vega)

Flan met Amandel kletskop (vega)

Omschrijving

Deze Flans zijn een typisch Spaans dessert; het is eigenlijk de Spaanse variant van een crème brulée.
Om er een feestelijke twist aan te geven voegde ik sinaasappel toe, en bedacht ik er een krokantje bij van sesam en sinaasappel.

Als je houd van extra warme smaken, zou je natuurlijk ook kaneel kunnen toevoegen.

Tip: zowel de Flan als de sesamkletskop kan je een dag van tevoren maken. De flan bewaar je in een koelkast, en de kletskop in een afgesloten bak met een stukje keukenpapier erin. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 160 graden.
     
  2. Zet voor de karamel een steelpannetje op het vuur en schud hier een dun laagje suiker in, strooi steeds wat suiker erbij als de suiker in de pan begint te verkleuren. Roer niet in de pan, maar wals hem af en toe om de suiker te verdelen. Doe op het laatste het water erbij, let op, het zal erg gaan bruisen. Haal de karamel van het vuur als deze mooi donker is en laat een beetje afkoelen. Vul een waterkoker en zet deze aan. 
     
  3. Vet de crème bruleé vormpjes in met de boter, schenk de karamel onderop de vormpjes en laat afkoelen. Maak ondertussen de creme.
     
  4. Doe de melk in een steelpannetje met 50 g van de suiker. Halveer het vanillestokje over de lengte en schraap het merg eruit, of gebruik het vanillemerg dat je al los kan kopen in de webshop. Rasp de schil van de sinaasappel en voeg toe aan de melk. Breng de melk aan de kook en zet hem dan gelijk uit.
     
  5. Klop in een kom twee hele eieren los met twee dooiers en de rest van de suiker. Schenk in een dun straaltje de melk al kloppend bij de eieren, zodat er niet te veel warme melk in één keer bij de eieren komt.
     
  6. Schenk het melk-eimengsel in de creme bruleé vormpjes en zet ze in een ovenschaal. Schenk het kokende water uit de waterkoker in de ovenschaal tot de vormpjes voor 2/3e onder staan.
     
  7. Gaar ze in ongeveer 30 minuten in de oven, tot ze stevig zijn. Haal de vormpjes uit het water en laat nog twee uur afkoelen in de koelkast.
     
  8. Verhoog de oventemperatuur naar 200 graden.
     
  9. Smelt voor de kletskop de boter in een pan en meng dit met de suiker, bloem, en sinaasappelsap. Hak de amandelen en cranberries fijn en spatel ze erdoor.
     
  10. Spreid het beslag dun uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, en bak in 6 tot 8 minuten tot een goudbruine kletskop.
     
  11. Neem de kletskop uit de oven en verplaats het bakpapier meteen naar een houten of glazen snijplank (plastic is te heet). Snijd de kletskop als deze nog warm en flexibel is in driehoeken. Laat vervolgens afkoelen. Bewaar tot gebruik in een afsluitbare bak.
     
  12. Keer voor het serveren de flans om op bordjes. Schud de flan met bordje en al om hem los te krijgen. Mocht het niet lukken, dan werkt het ook om de crème bruleé vormpjes tien tellen in heet water te houden en ze dan op een bordje te storten.
     
  13. Leg op elke flan een kletskopje, en serveer de rest van de kletskoppen er los bij.