Focaccia

Focaccia

Omschrijving

Een écht kwaliteitsbrood alsof het rechtstreeks uit Italië komt, maar dan bij jou in de keuken gemaakt. 

Bereidingswijze

  1. Mix het lauwwarme water met een heel zakje gedroogd gist, en een eetlepel suiker. Dit zorgt ervoor dat de gist zich nóg sneller gaat activeren, en beter zijn werk gaat doen.
  2. Ga je met de hand kneden?- COOL. Ga je het in een machine doen?- minder leuk, maar wel sneller!
  3. Zeef de tarwebloem in een kom, samen met een volle theelepel zout
  4. Maak een kommetje (als je het met de hand doet), midden in je berg bloem, en giet hier het water in
  5. Voeg hier ook 4 eetlepels goede kwaliteit olijfolie aan toe, en begin het langzaam te mengen met een vork of lepel
  6. Ga net zo lang door, tot het eigenlijk niet meer te doen is met je gebruikte gereedschap
  7. Kneed het deeg voor 10 minuten goed door, zodat de gluten aan het werk moeten. Dit zal zorgen voor een mooi elastisch deeg, die het actieve gist-bellen kan vasthouden
  8. Het deeg moet nét nog blijven plakken aan je handen, dan is het goed. Niet elk soort bloem neemt dezelfde hoeveelheid vocht op, dus het kan altijd zijn dat er iets meer bloem/water bij moet. 
  9. Besprenkel het deeg met wat olijfolie, doe het in een schone kom, en leg er een natte theedoek over. Zet weg op een goed warme plek
  10. Laat het deeg 45 minuten rijzen
  11. Zodra de 45 minuten om zijn, jij je kopje thee/koffie/wijn op hebt, haal je het deeg uit de kom
  12. Rek/rol het uit tot het formaat van jouw bakblik/ovenschaal
  13. Leg het deeg in je bakblik, en duw met je vingers kuilen in het deeg
  14. Besprenkel wederom met goed wat olijfolie, en je 'toppings' naar keuze. In mijn geval, Parmezaanse kaas en tomaten
  15. Laat dit nog voor 30 minuten rusten, en bak daarna voor 15 minuten af op 225 graden (of goudbruin)
  16. Zodra het uit de oven komt, moet je het weer besprenkelen met olijfolie, want een goede Focaccia neemt al deze smaken op!

Serveer bij je favoriete pasta, of als lunch-brood!