Franse Uiensoep met Stokbrood en Boerenkaas (vega)

Franse Uiensoep met Stokbrood en Boerenkaas (vega)

Omschrijving

Een stage in Londen is niet echt de plek om Franse uiensoep te leren maken, toch leerde ik dat daar. De truc is om de uien mooi dun te snijden en echt lang te laten bakken. Op een gegeven moment worden ze echt zo zacht dat ze bijna in je mond smelten. De hartige kaas op een knapperig stokbroodje maakt dit gerecht helemaal compleet. Echt een geweldig soepje om je diner mee te beginnen.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op de grillstand.
     
  2. Snijd de uien in dunne plakjes, dit werkt het beste op de mandoline, maar snijden kan ook natuurlijk! Snijd de knoflook in plakjes.
     
  3. Verhit een pan met dikke bodem op het vuur en verwarm hierin de boter en olie. Doe de uien en knoflook erin en braad op middelhoog vuur tot ze beginnen te kleuren. Roer af en toe. Houd de uien goed in de gaten; ze moeten mooi bruin worden. Dit duurt ongeveer 20 minuten.
     
  4. Roer vervolgens de bloem door de uien, laat zo'n drie minuten meebakken en voeg dan de wijn toe. Giet de groentebouillon erbij en voeg de tijm toe. Roer goed door en laat nog 15 minuten op laag vuur doorkoken met de deksel op de pan. 
     
  5. Rasp de kaas en snijd het stokbrood in dunne plakjes. Leg het brood op een met bakpapier beklede bakplaat en verdeel de helft van de kaas erover. Bak het brood in 5-10 minuutjes, tot de kaas gesmolten is.
     
  6. Schep de soep in kommen en leg op iedere kom twee sneetjes gegratineerd stokbrood. Verdeel de rest van de geraspte kaas erover. Strooi de tijm over soep en broodjes... Je kunt het nu nog even extra gratineren, maar daar kan ik nooit op wachten... Eet smakelijk!