Omschrijving
Groenlof: een bijzonder bladgewasje. Onbekend bij velen - maar misschien wel heel onterecht... Lees je mee? :-)
Houd je van andijvie en witlof? Onze telers omschrijven groenlof als een kruising tussen die twee, met het typische bittertje dus. En: een broertje van roodlof - die je ook wel kent als 'radicchio'.
Waarom groenlof dan ook 'suikerbrood' genoemd wordt, is dan ook velen een raadsel... Een zoete smaak hoef je van rauwe groenlof niet te verwachten. Toch zie je het in alle talen: Groenlof heet 'Zuckerhut', 'Sugar Loave' en 'Pain du Sucre': allemaal ingeburgerde namen voor groenlof. Misschien heeft het te maken met de wens van telers om het van oudsher ál te bittere met de jaren eruit te kruisen? Een beetje wishful thinking misschien... Maar met bereiding neemt bitterheid sowieso al af, als je vergelijkt met de rauwe smaak.
Andijvie en witlof-liefhebbers; dit moet je proeven!
Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart