Gegrild Suikerbrood/Groenlof met verse Geitenkaas

Gegrild Suikerbrood/Groenlof met verse Geitenkaas

Omschrijving

Groenlof: een bijzonder bladgewasje. Onbekend bij velen - maar misschien wel heel onterecht... Lees je mee? :-)

Houd je van andijvie en witlof? Onze telers omschrijven groenlof als een kruising tussen die twee, met het typische bittertje dus. En: een broertje van roodlof - die je ook wel kent als 'radicchio'.

Waarom groenlof dan ook 'suikerbrood' genoemd wordt, is dan ook velen een raadsel...  Een zoete smaak hoef je van rauwe groenlof niet te verwachten. Toch zie je het in alle talen: Groenlof heet 'Zuckerhut', 'Sugar Loave' en 'Pain du Sucre': allemaal ingeburgerde namen voor groenlof. Misschien heeft het te maken met de wens van telers om het van oudsher ál te bittere met de jaren eruit te kruisen? Een beetje wishful thinking misschien...  Maar met bereiding neemt bitterheid sowieso al af, als je vergelijkt met de rauwe smaak.

Andijvie en witlof-liefhebbers; dit moet je proeven!

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Snijd de aardappels in partjes en kook 15 minuten voor in gezouten water. Giet af en laat uitdampen.
     

  2. Verwarm de oven voor op 200 graden.
     

  3. Halveer en was de groenlof. Laat uitlekken op keukenpapier en besprenkel met zout, peper en olijfolie.
     

  4. Verhit een grillpan en grill hierin de groenlof kort tot deze mooie strepen heeft.
     

  5. Leg de groenlof in een ovenschaal en verdeel de geitenkaas erover. Verdeel de aardappeltjes over een andere ovenschaal en bak ze samen in 15 minuten goudbruin en tot de kaas gegratineerd is.
     

  6. Snipper ondertussen voor de vinaigrette de sjalot en de knoflook. Klop de witte wijn met het sap van de citroen, de room, de dragon en de mosterd tot een vinaigrette. Voeg de sjalot en knoflook toe en meng goed door. Breng op smaak met zout en peper.
     

  7. Serveer de groenlof met de aardappeltjes en de vinaigrette.