Verwarm de oven voor op 225 graden, grillstand, leg de hele parika's op een bakplaat (op bakpapier) en rooster ze ca. 30 minuten (of totdat een deel van de schil zwart geblakerd is).
Snijd ondertussen de rode uien in ringen en bak in de olijfolie, het bouillonblokje, de sojasaus en de kruidenmix lekker glazig. Voeg op ‘t laatst de tomatenpuree en de twee geperste teentjes knoflook toe. Laat dit lekkere dikke tomatensausje op laag vuur pruttelen; roer af en toe door.
Haal de paprika’s uit oven, laat afkoelen (of avond ervoor in de oven, nacht laten afkoelen, volgende dag spread maken), verwijder het steeltje en trek de velletjes er voorzichtig af. Vouw open en verwijder met een mes de zaadjes. Snijd vervolgens in stukjes van ca. 1 bij 1 cm.
Doe de linzen in een zeef, spoel af en laat uit lekken.
Voeg nu de paprika’s en de linzen aan het uienmengsel toe. Roer goed door en laat nog ca. 5 minuten door pruttelen.
Moeten er nog wat kruiden, sojasaus, peper en/of zout bij? Breng op de gewenste smaak!
Bewaar- en serveertips: Nu heb je lekker veel spread. In de koelkast een paar dagen houdbaar. Doe de rest in de vriezer, dan heb je een lekker voorraadje.
Heerlijk als ontbijt of lunch op cracker of toast brood met (geiten)kaas, BBQ, bij de borrel, maar ook als side bij een zomerse maaltijd.