Geroosterde Romanesco met Tomatensaus

Geroosterde Romanesco met Tomatensaus

Omschrijving

Een simpel gerecht vol frisse, italiaanse smaken. Deze hele geroosterde romanesco is echt een feestje op de tafel en kan zowel in de oven als op de BBQ bereid worden. Als je hem maakt op de BBQ, zorg dan voor indirecte warmte en controleer de temperatuur binnenin je barbecue met een thermometer. 

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden.
     
  2. Hak de knoflook fijn en ris de blaadjes van de takjes tijm, oregano en rozemarijn. Hak ook deze blaadjes fijn. Bewaar de helft van de kruiden en knoflook en doe de rest met 250 ml witte wijn en het sap en rasp van een citroen in een kom. Voeg 2 eetlepels olie toe en breng op smaak met peper en zout. Roer de marinade goed door.
     
  3. Haal de bladeren van de romanesco en zet hem op een vel aluminiumfolie. Vouw het folie om de kool heen tot halverwege. Zorg ervoor dat de romanesco rechtop kan staan. Lepel de witte wijn-marinade over de romanesco, plaats hem in de oven en bak hem in 45 minuten helemaal gaar. 

    Maak ondertussen de tomatensaus
     
  4. Snipper de ui fijn. Verhit een scheut olie in een sauspan en fruit hierin de ui 2 minuten aan. Voeg de rest van de knoflook en kruiden toe en bak nog een minuut mee. Blus af met de resterende witte wijn.
     
  5. Voeg de tomatenblokjes toe en breng op smaak met zout en peper. Laat de saus 20 minuten op laag vuur pruttelen.
     
  6. Serveer de romanesco met de saus. Lekker met bijvoorbeeld ravioli, andere soorten pasta of zelfs aardappeltjes uit de oven.