Geroosterde Wintergroenten (vegan)

Geroosterde Wintergroenten (vegan)
Download pdf

Het recept

Geroosterde groenten zijn mijn favoriete bijgerecht bij het kerstdiner. Door verschillende groenten te combineren krijg je een grote, kleurrijke schaal met veel verschillende smaken en texturen.

Ik gebruikte bij dit gerecht kikkererwten omdat deze veel eiwitten bevatten, en ze lekker krokant worden in de oven.

Ik serveerde bij dit gerecht een simpel knoflooksausje van kokosyoghurt, wat heel goed gaat bij kruidige garam masala, maar je kan hier ook een vegan mayonaise door roeren óf de yoghurt vervangen door vegan mayonaise.

Tip: Je kan de groenten alvast snijden en kruiden, en vervolgens tegelijk roosteren met de Wellington. Zo staat je kerstdiner in één keer op tafel. Heb je daar geen ruimte voor in de oven? Gaar dan de groenten eerst, vervolgens de wellington en warm de groenten daarna nog even op. Door het bladerdeeg houd de wellington namelijk erg lang de warmte vast.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
     
  2. Maak de spruitjes schoon en schil de zoete aardappel. Snijd de zoete aardappel in wedges.
     
  3. Laat de kikkererwten uitlekken.
     
  4. Meng de groenten met een flinke scheut olijfolie, zout, peper en de masalakruiden. Halveer de teentjes knoflook en ‘verstop’ ze tussen de groenten.
     
  5. Spreid de groenten uit op een met bakpapier bekleedde bakplaat, en rooster in 30 minuten gaar in de oven. Schep halverwege om.
     
  6. Hak het 3e teentje knoflook ragfijn  met de platte peterselie en meng door de kokosyoghurt. Houd eventueel wat peterselie achter voor de garnering.

Serveer de groenten bij het hoofdgerecht.

Ingrediënten

  • 250 g kleine Spruiten  
  • 500 g Zoete Aardappel (oranje en paars)
  • 2 blikken Kikkererwten  
  • 1 flinke el Garam masala
  • 2 tenen Knoflook  
  • Zout, peper en olijfolie

Voor het knoflooksausje

  • 1 teentje knoflook
  • ½ bosje platte peterselie
  • 250 g kokosyoghurt