Gevulde Courgettebloemen à la Mari Maris

Gevulde Courgettebloemen à la Mari Maris

Omschrijving

Een lust voor het oog: gevulde en gefrituurde Courgettes Fleurs. Dit zomers oogstfeestje is typisch voor een overvloed aan Courgettes. Als er teveel jonge Courgettes aan de plant zitten, worden mini-courgettes met bloem en al geplukt. Zo kan de plant zich focussen op de groei van enkele grotere exemplaren. En laat die Courgettebloemen nou een heel delicaat smaakfeestje zijn!

Dit recept is voldoende voor 8 Courgettes Fleurs - een ideaal bijgerecht voor 4 personen.

Lees meer over de oogst van Courgette Fleurs, en hoe onze teler Ellen een ware race tegen de klok aangaat.

Recept: Mari Maris, 'De Groentebijbel'

Bereidingswijze

 1. Houd de mini-courgette vast en vouw met je andere hand voorzichtig de bloemblaadjes open tot de stamper zichtbaar is (die kan blijven zitten). Duw er voorzichtig, zonder de blaadjes te scheuren, kaas en wat stukjes knoflook in tot de bloem voor tweederde is gevuld. Pak de bloemblaadjes weer bij elkaar en draai ze samen voorzichtig dicht.
   
 2. Leg tot een halfuur voor gebruik in de koeling. Gevuld en wel houden ze het daar wel 1 tot 8 uur uit.
   
 3. Om te frituren: klop geleidelijk zoveel koud water door de bloem dat het een lopend beslag met ‘plakkracht’ wordt en maak op smaak met peper & zout.
   
 4. Controleer even of de uiteindes nog goed dichtgedraaid zitten en haal de Courgettes Fleurs vlak voor het frituren & serveren door het beslag.
   
 5. Houd de mini-courgettes met een pastatang vast, laat ze daaraan voorzichtig in de olie zakken en frituur ze goudbruin. Laat even uitlekken op keukenpapier. Serveer zo snel mogelijk: afgekoeld gaat de magie er snel vanaf.

*Variatietip: ga je liever voor de klassiek-Italiaanse vulling? Meng dan een bol mozzarella met 1 à 2 tenen knoflook, en een stuk of vier ansjovisfilets uit blik. Maal er peper over en vul daar de courgettebloemen mee, zoals hierboven beschreven. Voor vegetariërs vervang je de ansjovis door 1 à 2 eetl gehakte kappertjes.