Oma’s Appeltaart van Havermeel en Noten

Oma’s Appeltaart van Havermeel en Noten

Omschrijving

Deze appeltaart is gebaseerd op de klassieker; een rijk gevulde oma’s appeltaart dus. Gemaakt van havermeel, zodat hij door kan gaan als gluten vrije variant. Veel rozijnen en de pecan- en walnoten, maken er samen met de havermoutvlokken een bijzonder gevuld en smakelijk geheel van.
Je kunt ook een deel, zeg maar 100 gram amandel- of kokosmeel toevoegen i.p.v. havermeel. Mocht je niet hangen aan het gluten vrije, dan kun je ‘m ook maken met ander meel natuurlijk. Half spelt, half havermeel is ook erg lekker weet ik uit ervaring.

Natuurlijk kun je de noten ook weg laten, maar het geeft 'm juist die lekkere, rijke smaak en ze zijn ook nog eens ontzettend gezond. Heb je een notenmix in huis, doe je die erdoor heen.

Voor wat betreft de appels; gebruik de boskoop als deze beschikbaar is. Anders Santana, ook erg geschikt! Elstar kan natuurlijk ook.

Let wel, het havermeel kan gluten bevatten, omdat het in een ruimte wordt verwerkt waar ook andere meelsoorten aanwezig zijn. De taart is daarmee niet geschikt voor mensen die 100% gluten intolerant zijn, helaas.

Daar gaan we!

Bereidingswijze

  1. Snijd 250 g boter in kleine blokjes en meng met twee hele eieren in de keuken machine
  2. Meng het havermeel, de bakpoeder, een snufje zout en 150 g suiker goed door elkaar en voeg de boter met ei toe. Goed kneden tot een mooi smeuïg deeg wat niet aan je handen blijft kleven. Waarschijnlijk moet je wat water toevoegen om dit te bereiken. Wikkel in folie en leg in de koelkast te rusten
  3. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in kleine partjes
  4. Meng de appels samen met 250 g rozijnen, 3 theelepels kaneelpoeder, 2 eetlepels suiker goed door elkaar. Heb je vanillepoeder in huis, meng dan hier ook wat van door
  5. Hak de noten met een groot mes fijn en meng, samen met de havermout door het appelmengsel
  6. Vet het bakblik in met roomboter
  7. Verwarm de oven voor op 175 graden en haal het deeg uit de koelkast
  8. Kneed het deeg nog een keer goed door en bekleed de bodem en zijkanten van het bakblik ermee. De zijkanten kun je lekker hoog maken, tot aan de bovenkant. Houd een kwart van het deeg over voor de decoratie
  9. Verdeel het appelmengsel over het bakblik en vouw de zijkanten van het deeg naar binnen toe, een beetje over het appelmengsel heen.
  10. Rol het over gebleven deeg dun uit en snijd mooie dunne reepjes die je in je favoriete motief ter decoratie over de taart heen legt
  11. Kwast nu de reepjes en de zijkanten in met een geklutst ei. Zo worden die mooi bruin en krokant
  12. Zet in de oven op 175 graden. ca. 1 uur tot 5 kwartier.
  13. Serveren met een lekkere toef, mooi geklopte slagroom :-)

Smakelijk!