Ursula's Noord Thaise Grape Fruit Salade

Ursula's Noord Thaise Grape Fruit Salade

Omschrijving

Vrouwen die gevlucht zijn uit Myanmar en in Thailand terecht zijn gekomen, leerden mij om pomelo’s te pellen en het niet alleen als fruit te zien dat je uit de hand kunt eten, maar waar je heerlijke salades van kunt maken.

Toen ik vijftien jaar geleden onderzoek deed en samen met vrouwen die in de bouw werkten na hun werk mee mocht kijken hoe zij kookten (ik mocht niet helpen, want ik was de gast!) zag ik hoe zij met weinig middelen heerlijke gerechten kookten, waar ik er geen een van kende.

Het eten was altijd verrukkelijk en ook al vonden ze eigenlijk dat ik ook vlees moest eten, ze zetten in een handomdraai zo vijf verschillende vegetarische gerechten op tafel en dat na een lange dag hard en zwaar werk te hebben gedaan.

Ik voelde me altijd zo ontzettend dankbaar en ook vereerd dat ik met hen mee mocht kijken en dan vertelden ze mij na het eten hun verhalen en dromen. Ik heb menig traan gelaten op de momenten dat ik mijn interviews aan het uitwerken was.

De moeilijkheden waarmee deze vrouwen in aanraking kwamen en tegelijkertijd de volharding en hoor die sprak uit hun dromen, was bewonderenswaardig. Ik voelde een diepe connectie en compassie en vanaf die tijd heb ik projecten opgezet om de dromen van deze vrouwen waar te maken.

Dat ik vijftien jaar later een recept zou opschrijven, waarbij ik nog voor me zie hoe er een grote rijpe pomelo werd gepeld, zou ik nooit hebben kunnen voorspellen. De grapefruit salade is een combinatie van de kookkunst van de hardwerkende Shan vrouwen en van de fruitsalades die ik in Thailand heb gegeten in de jaren dat we daar woonden.

We Women Foundation en hoe je kunt doneren

Deze en meer gerechten van Ursula en Phyu zijn gemaakt in het kader van de We Women Foudation, een kleine, persoonlijke organisatie die werkt aan het verbeteren van vrouwenrechten uit etnische minderheidsgroeperingen in Myanmar, met als doel om meer vrouwen in leiderschapsposities te helpen.

We Women gelooft in de samenwerking met de lokale bevolking om er zo voor te zorgen dat vrouwen zelf het voortouw nemen in de hervormingen van Myanmar.

Lees meer over We Women en doneer >>

Bereidingswijze

  1. Pel de grapefruits, haal dan de vellen van het vruchtvlees en breek er partjes vanaf, doe ze in een saladekom.

  2. Rooster de cashewnoten en de kokosrasp in een koekenpan tot ze goudkleurig zijn. Haal ze meteen uit de pan, zodat ze niet nabranden.

  3. Pel twee lagen van de citroengras en snij het uiteinde ervan af, snij door de midden en zorg dat je alleen het zachte witte gedeelte gebruikt en de zachte stukken van de vellen, je voelt wel welke draderig zijn als je ze snijdt (gebruik een scherp mes, zodat je ze echt klein kan maken).

  4. Snij de ui en de korianderblaadjes (en eventueel munt als deze beschikbaar is).

  5. Doe citroengras, ui, koriander en munt door de grapefruit.

  6. Meng voor de dressing het limoensap, olijfolie en acacia honing door elkaar en roer door de salade. Vlak voordat je de salade serveert, roer je de cashewnoten en de kokosrasp erdoor.

Serveertip: Het is een heerlijk bijgerecht bij een curry, waarbij je de salade samen met de rijst eet. Je kan het natuurlijk ook als salade bij andere gerechten eten!