Griekse Gyros van Pastinaak met Veldsla (vega)

Griekse Gyros van Pastinaak met Veldsla (vega)

Omschrijving

Dankzij TV Kok Sandra Ysbrandy, die een shoarma maakte van knolselderij, kwam ik op het idee van deze vegetarische Gyros. Pastinaak leent zich perfect als drager voor de kruiden, en is dus een bijzondere vleesvervanger. Een heel leuk nieuw idee om te experimenteren met groenten en specerijen. Gebruik wel echt een droge groente zoals pastinaak voor het juiste effect. Ook lekker met gesneden paprika en ui erdoor meegebakken.

Even makkelijker? Geen tijd om zelf aan de slag te gaan met pastinaak - gebruik dan vegetarische gyrosreepjes uit de shop.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: Mees van den Ekart
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Schil de pastinaak en snijd er met een dunschiller kleine, korte plakjes af die lijken op gyrosreepjes. Je kan ook een kaasschaaf gebruiken, of dunne plakjes maken met een mes.
     
  2. Meng alle specerijen voor de gyroskruiden door elkaar en meng ze met twee eetlepels olijfolie door de pastinaak.
     
  3. Verhit nog een scheutje olie in een koekenpan en bak hierin al omscheppend de pastinaak knapperig en bruin. Blijf omscheppen en geef het de tijd.
     
  4. Snijd ondertussen de ui en was de sla. Snijd de helft van de komkommer in plakjes en rasp de andere helft. Laat de geraspte komkommer uitlekken in een zeef.
     
  5. Snijd de munt en de knoflook fijn en roer met de uitgelekte knoflook door de yoghurt, met de geraspte komkommer heb je nu een eenvoudige tzaziki.
     
  6. Serveer de gyros met de wraps, de groenten en de zelfgemaakte tzaziki.

Tip: Ook lekker met pitabroodjes of zelfgemaakte zoete aardappelwraps.