Omschrijving
Deze griente-hinnesop (groente-kippensoep) maakte ik wekelijks voor mijn moeder toen ze minder mobiel werd. Ze smulde er ontzettend van; het zoute, de groentes en de kip (eiwitten) deden haar goed. Het ging vaak de vriezer in, zodat ze er vaker van kon genieten.
Bereidingswijze
De soep
Snijd de ui in grove ringen en fruit in de pan met een scheut olijfolie. Voeg al roerend de 3 bouillonblokjes, 1 theel kerrie, 1 eetl Italiaanse kruiden en een scheutje water toe. Laat zachtjes pruttelen.
Snijd ondertussen de bospeen in schijfjes van 1 cm en voeg toe. Indien nodig ook weer scheutje water om aanbranden te voorkomen.
Snijd nu de bimi in stukjes van 1 cm en voeg ook toe. Kijk ook nu weer of er wat water bij moet.
Snijd de prei in ringen en bak deze kort mee. Voeg vervolgens 1,5 liter water en 2 teentjes geperste knoflook toe. Laat zachtjes koken.
De kip
Terwijl de soep verder gaart, snijd je de kip in reepjes en bakt deze in een koekenpan in een scheutje olijfolie samen met 1 teentje geperste knoflook, 1 theelepel kerrie, snufje gember en zoete sojasaus toe. Bak zachtjes totdat de kip gaar is en voeg toe aan de soep.
Tips:
In plaats van bimi kun je natuurlijk net zo goed een flinke stronk broccoli nemen en de bospeen kun je ook vervangen door 250 zoete aardappel.
In de zomer zijn verse kruiden ook erg lekker en gezond. Vervang de droge Italiaanse kruiden door bijvoorbeeld tijm, rozemarijn en platte peterselie.
De kip hoeft natuurlijk niet, laat 't gewoon weg en je soep is ook compleet!
Recept: Lambertus
Koken en foto: Marie-Sophie en Mees