Phyu’s Griesmeel Pudding met Maanzaad en Paarse Zoete Aardappel

Phyu’s Griesmeel Pudding met Maanzaad en Paarse Zoete Aardappel

Omschrijving

Dit is een heel eenvoudig en gezond puddingrecept dat geliefd is bij mensen van alle leeftijden in Myanmar. We eten het meestal bij verjaardagsfeest en bij de maaltijden in het boeddhistische tempel na een donatie.

Dit dessert is vooral populair in de kustgebieden van het zuidelijke Myanmar, waar alle kokosnoten groeien. Mijn tante, die in de regio is geboren en getogen, maakt een van de beste en meest decadente zoete aardappelpuddingen die ik ooit heb gegeten. Sterker nog, ze runt samen met haar dochters een pudding bedrijf dat warme schalen pudding levert voor verjaardagsfeestjes.

Griesmeelpudding is gelijk aan de Halwa, die overal in het Midden-Oosten, delen van Noord Afrika en India wordt gegeten. Het is geen verrassing dat de Myanmarese keuken is beïnvloed door het Midden-Oosten en India, omdat Myanmar een lange kustlijn heeft waar zeelieden vaak aanleggen, die ons misschien met deze lekkernij hebben geïntroduceerd.

Bovendien hebben door de Britse kolonisatie duizenden Indiërs zich in Myanmar gevestigd, waardoor het culinaire landschap van Myanmar spannender is geworden. De pudding is zo vochtig en lekker... het is perfect met een kop masala chai thee of naast kokos- of vanille-ijs op een warme dag.

Voor meer variaties kun je paarse zoete aardappels vervangen door een gelijke hoeveelheid gewone zoete aardappels, aardappels of pompoen.

We Women Foundation en hoe je kunt doneren

Deze en meer gerechten van Ursula en Phyu zijn gemaakt in het kader van de We Women Foudation, een kleine, persoonlijke organisatie die werkt aan het verbeteren van vrouwenrechten uit etnische minderheidsgroeperingen in Myanmar, met als doel om meer vrouwen in leiderschapsposities te helpen.

We Women gelooft in de samenwerking met de lokale bevolking om er zo voor te zorgen dat vrouwen zelf het voortouw nemen in de hervormingen van Myanmar.

Lees meer over We Women en doneer >>

Bereidingswijze

  1. Strooi het griesmeel op een bakplaat bekleed met bakpapier en plaats onder de grill voor 5-10 minuten. De griesmeel gaan we nu roosteren, roer regelmatig om verbranding te voorkomen en het is klaar wanneer het goudbruin is. Doe het geroosterde griesmeel in een kom.

  2. Verwarm de oven voor tot 150 °C.

  3. Kook of stoom de zoete aardappel tot hij goed gaar en zacht is. Giet al het water volledig af. Pureer de warme zoete aardappels glad.

  4. Combineer al het geroosterde griesmeel met de andere ingrediënten behalve het maanzaad met een handmixer.

  5. Vet een bakvorm of ovenschaal in (ongeveer 22 cm of meer in lengte of diameter), doe het mengsel erin, bedek de bovenkant met maanzaad. Bak dit 40 minuten af in de oven. De baktijd kan variëren afhankelijk van het type oven en de dikte van je pudding. Pas indien nodig aan.

  6. Wanneer de bovenlaag er goudbruin uitziet en zichtbare barsten vertoont, haal je de pudding uit de oven. Prik er met een houten stokje in om te controleren of de griesmeelpudding gaar is. Als er niets blijft plakken aan het houten stokje dan is het gaar. Serveer op kamertemperatuur of warm.

Aanbeveling: Serveer warm naast een bolletje vanille- of kokosijs of combineer het met een kop masala chai thee.