Guys Savooiekool Gratin met (vega) worstjes

Guys Savooiekool Gratin met (vega) worstjes

Omschrijving

Eenvoudige ingrediënten voor een eerlijke, heerlijke 'boerse' maaltijd. Savooiekool gratin met (al dan niet vega) worstjes uit de oven. Serveer 'm goudbruin uit de oven, met een robuust graan erbij zoals spelt of (Nederlandse!) quinoa.

Dank voor de inspiratie, Guy! Riverford, de Britse 'grote broer' van Hofweb verrast vaak met heerlijke recepten van het Engelse platteland. Heel goed toepasbaar met wintergroenten van onze Hollandse boeren ;-)

Recept: Riverford
Koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1.  Zet de oven aan op 200 graden.
     
  2. Kook de losse, gehalveerde koolbladeren in een grote pan met kokend water gedurende enkele minuten. Laat ze uitlekken en spoel even af onder koud water, zodat het kookproces stopt. Haal nu de dikke nerven eruit en snijd de gekookte bladeren fijn.
     
  3. Meng in een kom de broodkruimel en kaas, verhit in een pan de boter. Voeg de ui toe en laat zachtjes zacht worden in een minuut of tien.
     
  4. Voeg de knoflook en chilivlokken toe en roer een minuutje om. Voeg daarna de gesneden kool en roommengsel toe. Laat nog twee minuutjes zachtjes doorkoken en breng op smaak met zout en peper.
     
  5. Zet nu de ovenschaal klaar en lepel daar het groentenmensgsel in. Verspreid de kaas en broodkruimels on top en bak gedurende 20-25 minuten in de oven (tot ie mooi goudbruin is)
     
  6. Serveer met een graan en (al dan niet vega) worstjes. Saucijzen, chipolata of een seitan chorizo worstje smaken hier goed bij en geven een pittige draai aan het gerecht.