Hartverwarmende Rode Zuurkool

Hartverwarmende Rode Zuurkool

Omschrijving

Dit recept is voor rode zuurkool met veel verwarmende kruiden. De samenstelling komt overeen met die van gluhwijn. Een lekkere twist voor de warme winterdagen.

Let op! Voor een zuurkoolpot vol heb je meer nodig, zo'n drie kolen (uiteraard afhankelijk van je zuurkoolpot grootte). Maar ik heb de recepten per kilo kool geschreven omdat dat makkelijk te vermenigvuldigen is. Weeg je kool of kolen af voor je begint. Zo weet je precies hoeveel zout en kruiden je nodig hebt.

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

Extra nodig:

 • Zuurkoolpot met waterslot of glazen pot, schoon gemaakt met soda. Indien je de glazen pot gebruikt, heb je ook een (thee)doek en elastiek nodig
 • Beuken houten zuurkool- of stamppot stamper
 • Mandoline of fijne rasp
 • Vijzel

 1. Haal de buitenste bladeren van de kool af, maar gooi ze niet weg.
   
 2. Snijd de rode kool in dunne reepjes op de mandoline.
   
 3. Rasp de schil van de sinaasappel. Roer het zout, de sinaasappelschil en de fenegriek door elkaar en kneus ze even met de vijzel.
   
 4. Doe steeds een handje rode kool in de zuurkoolpot afgewisseld met een lepeltje van het kruidenzoutmengsel. Stop halverwege ook de kaneelstok, anijs en kruidnagel erbij.
   
 5. Als het goed is heeft de kool al veel vocht losgelaten. Als de kool zoveel vocht heeft losgelaten dat de kool onder staat, leg dan de hele koolbladeren erop, druk goed aan en leg de zuurkoolstenen erop. Sluit de pot af en giet water in het waterslot.

  Als je een glazen pot gebruikt, kan je een plastic zakje met water als gewicht gebruiken. Daarna doe je een doekje over de pot heen en sluit je rondom af met een touwtje of elastiek. Zo kan de lucht eruit ontsnappen...

Verzuren, bewaren en eten

 1. Zet de pot met zuurkool de eerste week in de woonkamer bij een constante temperatuur van ca 20 graden. Daarna zet je 'hem' op een koelere plek weg. Na 4 tot 6 weken is je zuurkool klaar.

  N.B. Bij gebruik van een glazen pot: Af en toe even kijken of er ook schimmel bovenaan de pot ontstaat, bijvoorbeeld 1 x per 2 weken. Schep dit dan weg totdat er helemaal geen schimmel meer is. Let wel, er hoeft geen schimmel te ontstaan hoor.
   
 2. Je kunt de gewenste hoeveelheid steeds uit de pot halen en vervolgens weer afsluiten zoals hierboven beschreven. Er moet wel water op blijven staan. Indien je ruimte hebt, mag de pot vanaf dat moment ook in de koelkast om te voorkomen dat de kool te ver gaat verzuren. Anders op een zo koel mogelijke plek bewaren.