Hollandse Snert

Hollandse Snert

Omschrijving

Grootmoeder's Erwtensoep, Hollandse Snert of hoe je het binnen jouw familiekring ook noemt; Een echte winterse hartverwarmer!

Receptuur: Hjalmar Vogel

Fotografie: Hjalmar Vogel

Bereidingswijze

  1. Was, schil en snijd alle groentes in gelijke blokjes 
  2. Bak de schenkels aan in een koekenpan met wat olijfolie, goudbruin (karamellisatie zorgt voor meer smaak)
  3. Bak na de schenkels, ook de spekblokjes aan, tot het vet uit de spekblokjes enigszins verminderd is.
  4. Voeg de volgende ingrediënten toe aan een grote (!) soeppan:
    • 2 l water
    • Spliterwten
    • Schenkels
    • Spekblokjes
    • Bouillonblokjes
    • De helft van de aardappelen/ui/prei/knolselderij/wortel/prei
    • Knoflook
  5. Laat dit geheel anderhalf uur lang zachtjes koken
    • Als het geheel net kookt, kan het zijn dat er wit schuim ontstaat. Dit zijn eiwitten uit het vlees, en voor de beste kwaliteit soep, kun je dit het beste eraf 'romen'. 
      Dit gaat het makkelijkste door met een soeplepel over de bovenlaag van de 'soep' zachtjes te roeren (zodat het schuim in de soeplepel valt)
  6. Na anderhalf uur haal je de schenkels eruit (Let er goed op dat je ook het schenkel-bot er uit haalt!)
  7. Pureer met een staafmixer het geheel tot een relatief gladde massa
    • Mocht de soep té dik zijn, kun je op dit moment altijd wat water toevoegen
  8. Voeg de rest van de groentes toe aan de pan, en laat het geheel zachtjes doorkoken tot deze 'nieuwe' groentes gaar zijn
  9. Breng de soep op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en/of wat zeezout
  10. Serveer eventueel met wat fijn gesneden prei en wortel

Eet smakelijk!