Home made Kruiden Zuurkool

Home made Kruiden Zuurkool

Omschrijving

Zuurkool maken is zo’n heerlijk nieuwsgierig klusje. Heel simpel, doch ook een precies werkje! En dan, iets wat iedere zuurkoolmaker (lees: ontdekker, onderzoeker) drijft; het eindresultaat! Is ie gelukt en hoe is de smaak? Nieuwsgierigheid is sowieso een heel gezonde drijfveer om iets te ondernemen, in actie te komen. Het activeert je persoonlijke motivatie... daar waar je nog niet helemaal weet hoe het moet, maar genoeg om het zelf te kunnen en aan te durven, met uiteraard het risico dat het 'fout' gaat. Bij kinderen noemen we dat spelen. Bij volwassenen... tjaaaa... hoe noemen we dat eigenlijk en doen we het überhaupt nog wel genoeg?

Zuurkool maken dus, doe je mee? Hieronder beschrijf ik mijn manier, maar google ook eens lekker in de rondte, genoeg inspiratie te vinden! Een daarvan is deze informatieve video over zuurkool maken en het fermenteren van nog meer groentes.

Wil je een zuurkoolpot bestellen? Dan is dit een geschikt adresje!

Bereidingswijze

  1. Maak de zuurkoolpot goed schoon met soda, ook als deze nieuw is. Goed naspoelen met water, zodat er geen soda resten meer over blijven.
     
  2. Haal de buitenste bladeren van de kool af en gooi deze weg. Haal vervolgens weer een laag bladeren eraf en bewaar deze.
     
  3. Meng de gewenste kruiden door elkaar heen. Voor 1 kg kool kun je ca. 5 peperkorrels, 5 jeneverbessen, halve theelepel karwij en een halve theelepel venkelzaad nemen, maar net hoe kruidig je de zuurkool wenst. Als je vaker zuurkool gaat maken, ga je vanzelf je eigen smaak en handigheid ontwikkelen.
     
  4. Per kg kool kun je ook een appel en een winterwortel toe voegen. Deze rasp je op dezelfde manier als de witte kool met een mandoline of je snijdt ze gewoon in heel dunne reepjes met een mes.
     
  5. Nadat je de witte kool en eventueel de appels en de wortels hebt geraspt, leg je een koolblad op de bodem en vervolgens strooi je daar wat zout op. Nu leg je een laag witte kool, appel en wortel van ca 5 cm op het blad. Vervolgens weer zout strooien en ook wat kruidenmengsel. Nu goed aanstampen met de beukenhouten stamper. Na iedere laag kun je ook een scheutje karnemelk toevoegen als ‘starter’ om het melkzuur bacterie proces wat te versnellen. Dit hoeft niet per se, maar het versneld het proces dus een beetje.
     
  6. Nu de tweede laag witte kool, appel, wortel, zout en kruiden toevoegen en vervolgens weer stampen. Dit herhaal je totdat de pot voor 4/5 vol zit. Je moet steeds stampen totdat het water uit de kool komt. Hoe meer lagen, hoe meer water er zich gaat vormen.
     
  7. Op de bovenste laag leg je weer wat koolbladeren zodat deze volledig bedekt is. Hierop leg je de zuurkool stenen en deze druk je aan, totdat het water boven de koolbladeren uit komt.
     
  8. Nu doe je de deksel op de zuurkool pot en giet water in de opstaande rand; een waterslot dus. Op deze manier is de pot lucht dicht af gesloten, maar kunnen er wel gassen ontsnappen die tijdens het ‘inkuil’ proces ontstaan.
     
  9. Zet de pot de eerste week in de woonkamer bij een constante temperatuur van ca 20 graden. Daarna zet je hem op een koelere plek weg. Na 4 tot 6 weken is je zuurkool klaar.
     
  10. Je kunt de gewenste hoeveelheid steeds uit de pot halen en vervolgens weer afsluiten zoals hierboven beschreven. Er moet wel water op blijven staan. Indien je ruimte hebt, mag de pot vanaf dat moment ook in de koelkast om te voorkomen dat de kool te ver gaat verzuren.