Huisgemaakte kerstkoekjes

Huisgemaakte kerstkoekjes

Omschrijving

Voor mij hoort koekjes bakken echt bij de kerst. Als kind in Duitsland opgegroeid stond ik vaak met mijn moeder, maar vooral ook mijn oma, in de keuken "Plätzchen" (koekjes) te bakken. Het leukste was het snoepen...., iets dat mijn kinderen vast van mij hebben geërfd...., want er moet wel wat deeg over blijven om zo van te eten, vinden ze, als we samen aan het bakken zijn. Maar deze koekjes kunt u natuurlijk ook met Pasen bakken (andere uitsteek vormpjes gebruiken of gewoon rondjes met een glas uitsteken) of gewoon, zomaar tussendoor...

Bereidingswijze

  1. Meng de bloem, boter, basterdsuiker en het kleine beetje zout tot een samenhangend deeg.
  2. Rol het deeg uit (ongeveer 1/2 cm dik) en met vormpjes uitsteken.
  3. Leg de uitgesneden vormpjes op een bakplaat met bakpapier, of een ingevette bakplaat.
  4. Plaats de bakplaat in een voorverwarmde oven op 150°C
  5. Na ongeveer 15 min zijn de koekjes goudbruin en gaar.

Eventueel met een glazuur van poedersuiker en wat water bestrijken. Als je dit doet, zorg dan wel dat de koekjes eerst volledig zijn afgekoeld!

Bakvariatie:

Voor de echte Oostenrijkse Kipferl moet je alleen de vorm in een soort halve maan maken, en op 170 graden afbakken. Én uiteraard rijkelijk bestrooien met poedersuiker.