Jeanne's Borreltip: Raapsteelkroketjes

Jeanne's Borreltip: Raapsteelkroketjes

Omschrijving

Deze raapstelenkroketjes die Jeanne instuurde voor onze receptenwedstrijd zijn echt oerrrr Hollands... je maakt ze door een eenvoudige stamppot raapstelen te combineren met paneermeel, ei en bloem. Juist: de klassieke ingrediënten voor een krokant kroketten-jasje! Combineer deze kroketjes met de juiste mosterd, bijvoorbeeld deze van Dapp - en je zit gebeiteld. Nog eentje, iemand? :-)

Klantrecept van Jeanne
Koken:
Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart
 

Bereidingswijze

  1. Schil de aardappels en snijd ze in grove stukken. Kook ze in ongeveer 15 - 20 minuten volledig gaar in gezout water.
     
  2. Maak ondertussen de raapsteeltjes schoon, was ze goed, verwijder de wortels en snijd 2 bosjes grof.
     
  3. Giet de aarappels af en stamp ze fijn.
     
  4. Verwarm de melk en de roomboter en meng dit door de purree. Schep er de gesneden raapsteeltjes en de verkruimelde roquefort doorheen. Breng eventueel eventueel op smaak met zout en peper. 
     
  5. Schep de stamppot in een lage schaal en laat het volledig afkoelen op een koele plaats.
     
  6. Zet naast elkaar één schaal met een de tarwebloem, één schaal met de losgeklopte eieren en één schaal met het paneermeel.
     
  7. Schep bollen van de stamppot, vorm ze tot een mooi kroketje en haal achtereenvolgens door het bloem, het losgeklopte ei en het panneermeel. Herhaal deze stap zodat de kroketten een mooi egaal panneerlaagje krijgen.
     
  8. Verwarm de friteuse tot 180 °C en frituur de kroketten à la minute mooi goudbruin.