Joliens Portugese 'Caldo Verde' met Palmkool

Joliens Portugese 'Caldo Verde' met Palmkool

Omschrijving

Jolien uit Moordrecht heeft mooie jeugdherinneringen aan Palmkool. "Mijn eerste vakantieliefde had Portugese roots, en zijn moeder kweekte palmkool zelf in haar moestuin. Ze maakte er een klassieke Portugese soep van: Caldo Verde. (letterlijk: 'groene bouillon') De verkering is uit, maar de Portugese soep is gebleven! Palmkool is in de supermarkt niet verkrijgbaar, dus voordat ik Hofweb-klant was gebruikte ik boerenkool. Nu gebruik ik jullie biologische Palmkool en dat geeft de Caldo Verde de volle smaak zoals ik hem leerde kennen!"

Dank je wel, Jolien, da's een mooi verhaal :-) Hopelijk proeven we een vleugje van dat Portugal in deze Palmkoolsoep. Geniet van je winkeltegoed.

Ook een winnend Recept van de Week insturen? Lees hier meer.

Bereidingswijze

1. Snipper de ui

2. Schil, was en snijd de aardappel in blokjes

3. Was en snijd de palmkool in reepjes. Je kunt het hele blad gebruiken, ook de nerf.

4. Bak de ui op middelmatig vuur glazig in de boter

5. Bak de aardappels even mee

6. Bak de palmkool even mee tot alles warm is.

7. Voeg de bouillon toe, breng het geheel door en door aan de kook en laat 20 minuten op een laag pitje koken.

8. Pureer met de staafmixer en voeg zout naar smaak toe.

Tip: Traditioneel wordt 'Caldo Verde', een echte klassieker in de Portugese keuken, afgemaakt met schijfjes Chorizo als de soep geserveerd wordt.

En... ga je graag 'all the way'? Maak dan ook je eigen runderbouillon. Een mooi klusje voor de kerstvakantie, of in een lekker lang weekend thuis...

Bereiding home made runderbouillon:

  1. Alle ingrediënten in een pan doen en minimaal 3-4 uur (juist ja... ) laten trekken. Het échte werk dus :-) Moeilijk is het niet, tijd kost het wel!
  2. Dan de bouillon zeven. Het vlees en botten heb je verder niet nodig voor dit recept, maar kun je prima nog een keer gebruiken om bouillon van te trekken of verwerk het vlees in een ander recept.

Tip: Zelfgetrokken bouillon kun je vervangen door bouillonblokjes, maar dat geeft de soep niet dezelfde rijke smaak. Bouillon in glas is een mooie tussenweg: gemak én smaak, het beste van beiden.