Kanelbullar

Kanelbullar

Omschrijving

Persoonlijk, kun je mij midden in de nacht wakker maken voor de échte Zweedse Kanelbullar. Deze zoete kaneelbroodjes uit Zweden zijn echt een must-have voor bij de Fika (- soort koffiemoment in Scandinavië). 

Receptuur: Hjalmar Vogel

 

Bereidingswijze

  1. Verwarm de melk tot handwarmte (37 graden. Zeker niet veel warmer!)
  2. Laat de boter zachtjes smelten in de melk, zodat de boter zacht wordt. 
  3. Mix in een kom de handwarme melk, gist, zout, suiker en boter tot een samenhangende massa
  4. Zeef de tarwebloem door dit beslag heen, en kneed goed door voor 10 minuten (of 5 minuten op de hoogste stand in je Kitchenaid, mocht je deze ter beschikking hebben)
  5. Laat dit deeg 30 minuten rusten, met een vochtige theedoek over de kom, op een warme plek
  6. In de tussentijd kun je de vulling maken
    • Smelt de boter
    • Voeg de kaneel en kardemom toe
    • Voeg de suiker aan de gesmolten boter toe, en laat op een laag vuur staan, tot de suiker is opgelost
    • Laat volledig afkoelen tot het een stroperige massa wordt
  7. Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige plak
  8. Probeer de hele plak te besmeren met je vulling. Dit moet dus vrij dun!
  9. Rol de hele plak over de lange kant op, zodat je 1 lange opgerolde plak deeg krijgt
  10. Snijd de deegrol in gewenste groottes, en verdeel deze schijven over een bakplaat met bakpapier
  11. Laat onder een theedoek deze schijven nog 45 minuten rijzen
  12. Besmeer de bovenkant met een geklutst ei, en eventueel de parelsuiker/rietsuiker
  13. Plaats de bakplaten in een voorverwarmde oven op 220 graden voor 8 minuten (of tot goudbruin)

Eet smakelijk!