Kerstsalade met Aardpeer

Kerstsalade met Aardpeer

Omschrijving

Topinamboer, Aardperen of jerusalem-artisjok. Drie namen voor hetzelfde grillige knolletje. Het binnenste heeft een lichtzoete, nootachtige smaak die doet denken aan artisjok. Aardperen doen het goed in de soep, gratins of een puree. In salades eet ik ze het liefst rauw. Dat kan alleen met net geoogste, stevige crèmekleurige knolletjes.

Bereidingswijze

  1. Laat de sjalot in een slakom 5 minuten marineren in het sinaasappelsap. Schil de aardperen en snijd ze in dunne plakjes. Pluk de gele blaadjes van de bleekselderij en snijd de stengels in dunne plakjes.
  2. Schep de aardperen, bleekselderij, peterselie en olie door de sjalot. Meng alles goed.
  3. Voeg zout en versgemalen peper naar smaak toe. Strooi de walnoten en vijgen over de salade. Extra lekker met plakjes bressaola of gerookte eendenborst.

Tip: Zijn de knolletjes thuis toch wat zacht geworden, dan knappen ze weer op van een halfuurtje in een kom ijswater.