Bereiden honing-amandelspijs vulling
- Doe beide ingrediënten in de keukenmachine en laat mengen totdat het een mooie stevige, gladde massa is.
Mocht je de tijd hebben, laat een paar dagen tot een week rijpen in de koelkast. Het versterkt de smaak. Maar je kunt het ook gelijk gebruiken.
Bereiden kerststol
- Verwarm de melk een heel klein beetje tot lauwwarm en doe de gist en de suiker erdoorheen.
- Maak een kuiltje in de bloem en breek het ei erin. Voeg de verwarmde melk toen.
- Bestrooi de rand van de bloem met zout en voeg de boter toe aan het kuiltje. Meng door elkaar en kneed tot een elastisch deeg. Vorm tot een bol bestrooi met bloem en laat afgedekt met plasticfolie ca 1 uur rijzen.
- Wel de rozijnen, eventueel in rum en maak in een vijzel de gemengde noten kapot, niet te fijn, gewoon mooie grove stukken.
- Druk het deeg plat en bestrooi met kaneel, (rum) rozijnen, gekonfijte sinaasappelen en de gemengde noten en kneed de vulling door het deeg. Laat nog een keer afgedekt met plasticfolie circa 30 minuten rijzen. (Je kunt het nu eventueel ook een nacht tot 24 uur in de koelkast laten rijzen).
- Rol het deeg, bestrooid met bloem, ovaal uit, waarvan de ene helft dunner is dan de andere.
- Maak van het amandelspijs een mooie rol en leg het in het midden van de dunne helft. Klap de dikkere helft erover, zodat er een mooie kerststol vorm ontstaan.
- Leg op de bakplaat (met bakpapier eronder) met een vochtige theedoek eroverheen en laat nog even rijzen, totdat de oven is voorverwarmd tot 180 graden.
- Voordat je de stol in de oven doet, besmeer je de bovenkant helemaal met ei. Hierover strooi je het amandelschaafsel.
- Mooi goudbruin bakken in ca 50 minuten en smullen maar!