Verhit de olie in een koekenpan op middellaag vuur. Doe de ui erin en fruit ongeveer 8 minuten, tot deze zacht en goudkleurig is, en roer er dan de gember, chilivlokken, knoflook en kerriepoeder of -pasta door. Roerbak 1-2 minuten.
Voeg de kikkererwten, tomatenketchup en genoeg water toe om er net een dikke saus van te maken. Laat zachtjes 5 minuten koken en roer er dan het citroensap door. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.
Dien op in warme kommen, bestrooid met blaadjes koriander. Geef er witte rijst, snelkooknoedels, naanbrood of platbrood bij.
Variatie: Chili van ketchup
Deze bonenchili met extra specerijen is ongelooflijk simpel en erg lekker. Gebruik kidney- (of andere) bonen in plaats van de kikkererwten en 2 tl zoete paprikapoeder (of 1 tl zoete en 1 tl pikante) in plaats van de kerriepoeder. Heerlijk met rijst, gepofte aardappels of geroosterd brood, met tortilla's of tostada’s en met zure room, geraspte kaas of guacamole eroverheen…
Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall
Hugh Fearnley-Whittingstall ken je misschien van het Britse televisieprogramma River Cottage. Hij predikt biologische seizoensproducten en is milieuactivist. Daarnaast schreef hij de nodige bestseller kookboeken met groenten in de Hoofdrol. Uit het geweldige kookboek VEG! plukten we dit gerecht.
Koken & Fotografie: Kruimel.