Ketchupcurry met Kikkererwten van Hugh Fearnley-Whittingstall

Ketchupcurry met Kikkererwten van Hugh Fearnley-Whittingstall

Omschrijving

Als ik haast heb, grijp ik zonder problemen naar ingrediënten die me het werk makkelijker kunnen maken - zolang ze maar van goede kwaliteit zijn. Het idee om een goede tomatenketchup te gebruiken als basis voor een curry kreeg ik van een recept van Martha Stewart.

De saus voegt lekker veel specerijen toe en een zachte zoetheid die aan mango-chutney doet denken. De logische variatie hierop - een chili van ketchup en bonen - is ook een winnaar

Bereidingswijze

  1. Verhit de olie in een koekenpan op middellaag vuur. Doe de ui erin en fruit ongeveer 8 minuten, tot deze zacht en goudkleurig is, en roer er dan de gember, chilivlokken, knoflook en kerriepoeder of -pasta door. Roerbak 1-2 minuten.

  2. Voeg de kikkererwten, tomatenketchup en genoeg water toe om er net een dikke saus van te maken. Laat zachtjes 5 minuten koken en roer er dan het citroensap door. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe.

  3. Dien op in warme kommen, bestrooid met blaadjes koriander. Geef er witte rijst, snelkooknoedels, naanbrood of platbrood bij.

Variatie: Chili van ketchup

Deze bonenchili met extra specerijen is ongelooflijk simpel en erg lekker. Gebruik kidney- (of andere) bonen in plaats van de kikkererwten en 2 tl zoete paprikapoeder (of 1 tl zoete en 1 tl pikante) in plaats van de kerriepoeder. Heerlijk met rijst, gepofte aardappels of geroosterd brood, met tortilla's of tostada’s en met zure room, geraspte kaas of guacamole eroverheen…

Recept: Hugh Fearnley-Whittingstall

Hugh Fearnley-Whittingstall ken je misschien van het Britse televisieprogramma River Cottage. Hij predikt biologische seizoensproducten en is milieuactivist. Daarnaast schreef hij de nodige bestseller kookboeken met groenten in de Hoofdrol. Uit het geweldige kookboek VEG! plukten we dit gerecht.

Koken & Fotografie: Kruimel.