Klassieke Spinaziequiche

Klassieke Spinaziequiche

Omschrijving

Een goeie klassieker is nooit weg: deze spinaziequiche bijvoorbeeld. Met deze tips wordt ie nog lekkerder!

Tip 1: Laat de spinazie goed uitlekken voor hij in de vorm gaat, bijvoorbeeld in een vergiet met iets zwaars erop, anders wordt de vulling te nat en de bodem alsnog zompig. 

Tip 2: hoe kleiner de vorm, hoe hoger de quiche en hoe langer het duurt voor hij gaar is. Andersom werkt ook: hoe groter de vorm, hoe dunner de quiche en hoe sneller hij gaar is.

Tip 3: speciale bakbonen kun je kopen in een keukenwinkel, maar je kunt er ook een ongebruikt zakje kikkererwten of andere grote peulvruchten voor gebruiken. Zo wordt je deeg alvast mooi gaar en 'droog'. Eenmaal gebakken 'bakbonen' kun je daarna niet meer eten, maar wel steeds opnieuw gebruiken als bakboon-vulling.

Recept en koken: Marie Sophie Wigbers
Fotografie: Mees van den Ekart

Bereidingswijze

  1. Allereerst verwarm je de oven op 200 °C.
     
  2. Deeg: doe bloem, zout en blokjes boter in een kom, verkruimel tussen je vingers. Voeg net zoveel koud water toe tot je er een soepel deeg van kunt kneden, ongeveer 100 ml meestal. Verpak de bal in folie en laat minimaal een half uur rusten in de koelkast.
     
  3. Rol het deeg daarna dun uit over een ingevette en met bloem bepoederde (spring)vorm (ongeveer 24 cm). Vul met bakpapier en bakbonen. Bak 15 minuten, til papier en bonen eruit en bak dan nog eens 5 minuten tot de bodem droog oogt.
     
  4. Voor de vulling: Snipper de ui en knoflook en fruit in wat boter zachtjes 5 minuten in de wok. Zet het vuur hoog en voeg hand voor hand, al omscheppend, de spinazie toe tot hij geslonken is.
     
  5. Laat afkoelen en goed uitlekken in een vergiet.
     
  6. Pureer intussen eieren, room, brokjes kaas, weinig zout, veel versgemalen peper en nootmuskaat glad met de staafmixer.
     
  7.  Verdeel de spinazie over de taartbodem. Giet de dunne kaas-eierenmengsel erover. Bak de quiche gaar in ± 20-25 minuten. Check met de punt van een scherp mes of de vulling gestold is, zoniet, nog iets langer in de oven.