Kruidige groentensoep met Lavas

Kruidige groentensoep met Lavas

Omschrijving

Voor mezelf was het ook alweer jaren geleden dat ik zo’n heerlijke pan ouderwets lekkere groente soep met schenkel had gemaakt. Je ziet jezelf direct weer zitten aan de keukentafel bij oma. Met een blikje tomatenblokjes of verse stukjes tomaat erdoor maak je een heerlijk mediterrane groentesoep

Bereidingswijze

  1. Spoel de runder schenkels onder koud stromend water. Doe ze in een ruime soeppan en schenk er 4 liter koud water op. Breng de bouillon aan de kook, draai het vuur laag en schuim regelmatig met een pollepel het schuim eraf.
  2. Voeg na 2 uur de bouquet-groente toe. Snijd en was de groente voor de bouillon (bouquet) in grove stukken; de ui, het groen van de prei, de helft van de bos wortels, de buitenste stelen van de bleekselderij en een paar lavas stelen en alle stelen van de peterselie. Voeg knoflook, de laurierblaadjes en de peperkorrels toe.
  3. Giet de bouillon na 4 uur door een zeef over in een andere pan. Pluk het vlees van de runder schenkels en snijd het in kleine stukjes. Voeg het toe aan de bouillon.
  4. Maak de resterende groente schoon en snijd het schuin in kleine stukjes. Roer de soepgroente door de bouillon, voeg zout en peper naar smaak toe. Snijd de lavasblaadjes (ca. 8 eetlepels) grof. Kook de groente op middelmatig hoog vuur tot ze gaar zijn en schep de soep in diepe borden.
  5. Hak de peterselieblaadjes en de gele blaadjes van de bleekselderij fijn en voeg het op het laatste moment aan de soep toe.