Kruidige Pompoentaart (vegan)

Kruidige Pompoentaart (vegan)

Omschrijving

Pumpkin pie is iets echt Amerikaans, de zoete smaak van pompoen doet het perfect in deze taart die verder helemaal niet zoveel zoet bevat. Hij past in ieder geval perfect in het rijtje down to earth recepten; 100 g agavesiroop en 1 el suiker op een hele taart! Geen schuldgevoel dus :-)

Receptuur & koken: Marie-Sophie
Fotografie: David
Grafische bewerking: Emiel
Samen zijn zij Wauw Factory

Bereidingswijze

  1. Doe voor het deeg de tarwebloem in een keukenmachine. Snijd de plantaardig boter in kleine blokjes en voeg toe met 1 el suiker en ½ tl zout. Pulse de ingredienten in de keukenmachine tot een kruimelig deeg. Voeg het water toe en pulse tot het deeg een samenhangende bal wordt. Druk het deeg bij elkaar, pak het in in plasticfolie en laat het minstens 30 minuten rusten in de koelkast.
  2. Snijd voor de vulling de pompoen in blokjes. Voeg net genoeg water toe dat de pompoen net onder staat en kook de pompoen in 20 minuten helemaal zacht en gaar. 
     
  3. Giet de pompoen af en doe in de blender of keukenmachine met de kokosmelk, 50 ml agave en kaneel. Rasp de gember erboven en schraap het merg uit een vanillestokje en voeg toe. Draai in de blender tot een gladde massa. Voeg de maizena toe en blend ook deze erdoor. Laat wat afkoelen.
     
  4. Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een taartvorm in en rol het deeg uit tot een lap die in de vorm past. Druk het deeg aan in de vorm en snijd de overhangende stukken eraf. Leg een vel bakpapier in het deeg en vul met een blinde vulling (ik gebruik hiervoor gedroogde bonen). Bak de taartbodem 10 minuten met de blinde vulling, verwijder de vulling en het bakpapier en bak dan nog 10 minuten zonder blinde vulling. 
     
  5. Schep de warme pompoenvulling in de taartbodem en bak de taart nog 20-25 minuten, totdat de pompoenvulling stevig en gestold aanvoelt. Maak ondertussen de topping. 
     
  6. Rooster de pecannoten kort in een droge koekenpan en voeg de overige 50 ml agave en ½ tl zeezout toe. Blijf verhitten tot de suiker begint te borrelen en mooi donkerbruin kleurt. Neem de taart uit de oven en voeg de gekarameliseerde noten toe. Laat de taart nog een aantal uur afkoelen. Lekker met wat yoghurt op basis van kokos of met vegan slagroom.