Pasen '24: Yvette's Kurkuma Pita's

Pasen '24: Yvette's Kurkuma Pita's

Omschrijving

Yvette: Kurkuma (of geelwortel, of turmeric) is hot, want het schijnt voor alles goed te zijn. Het is ontstekingsremmend, het is een antioxidant, u zou er minder kaal door worden en ook minder depressief. lk vraag me altijd af in welke hoeveelheid men zo'n specerij tot zich moet nemen voor een wilde haardos of wittere tanden.

Zelf gebruik ik kurkuma al jaren in witbrood, want daar wordt het zo mooi knalgeel van (het is de gele kleur in kerrie) en het geeft het brood een lekkere, aardse smaak. Dat uw weerstand na het eten van een pita een opkikker krijgt, is dan mooi meegenomen.

Bereidingswijze

  1. Laat de gist in een deel van 250 milliliter lauwwarm water oplossen. Giet het bij de bloem, het zout, de olijfolie en kurkuma in een kom, voeg de rest van het water in scheuten toe. Kneed zeker 10 minuten tot een glad deeg ontstaat. Voeg zo nodig wat water of bloem toe voor een soepel, niet-plakkend deeg.

  2. Laat het in een ingevette kom, afgedekt met plasticfolie, 1 uur rijzen op een warme plaats.

  3. Kneed het deeg daarna nogmaals goed en verdeel het dan in zo'n 10 gelijke bolletjes. Laat die nogmaals rijzen: 15 minuten en bestoven met wat bloem onder een theedoek.

  4. Rol de bolletjes, op een met bloem bestoven aanrecht, zo dun mogelijk uit.

  5. Verwarm de oven intussen voor tot 225 °C, plaats er een pizzasteen in (als u die heeft) en verwarm anders een bakplaat voor in het midden van de oven.

  6. Bak de pita's in porties op een vel bakpapier in 12 minuten bol en gaar. Ze zakken na het bakken weer in — dat hoort.

Recept: Yvette van Boven
Koken en Fotografie: Kruimel.